Министерството на външните работи е получено искане от Интерпол във Вашингтон за задържане на още четирима българи по казуса с нарушаването на ембаргото за търговия със Сирия. Същите обвинения бяха повдигнати и на 29-годишния Желяз Андреев, който бе арестуван в Добрич и няколко дни по-късно – освободен. Прокуратурата в Маями настоява той да бъде екстрадиран отвъд Океана, за да се изправи пред американския съд.

Андреев е обвинен в това, че като служител на кол център, работел по износ на самолетни части за Сирия. Американските власти считат, че той трябва да отговаря пред съда и за участие в заговор и измама срещу САЩ.

Искането за ареста на другите четирима наши сънародници - две жени и двама мъже, е получено в МВнР в четвъртък на обяд, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от „24 часа“.

Четиримата живеят в София. Прокуратурата обаче няма да пристъпи към задържането им.

„Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийски градски съд за временно задържане“, обясни Цацаров. И категорично заяви: "Българските граждани трябва да бъдат защитени от българската прокуратура".