Жените гледат деца, грижат се за домакинството и за възрастни и болни роднини: този труд е безплатен, а често пъти и незабелязан и непризнат. Без него обаче световната икономика би катастрофирала, пише "Дойче веле".

Петра е на 50 години, когато напуска работата си в Берлин, за да си търси друга. Но така и не започва на ново място, тъй като баща ѝ се разболява и тя остава в къщи, за да се грижи за него. Малко по-късно от помощ започва да се нуждае и майка ѝ. Така Петра всъщност работи на пълен работен ден, но без да получава никакво заплащане. "Често пъти спя дори по-малко от младите майки с бебетата", казва тя. Петра би могла да изпрати родителите си в старчески дом, но ги обича твърде много, за да постъпи така.

"Не са много хората, които знаят колко тежка работа е това да се грижиш за възрастен и болен човек", отбелязва Кристина Шален. Тя е експерт в тази сфера и води безплатни курсове по полагането на грижи в клиниката "Хелиос" в Берлин. "Професионалните болногледачи работят по осем часа дневно, а роднините по правило имат 24-часов работен ден", казва тя.

Готвене, чистене, грижи

Близо 70% от болните и възрастни хора в Германия получават съответните грижи в дома си от свои роднини – обикновено жени. Жените като Петра се занимават с домашна работа, с отглеждане на деца и грижи за по-възрастни роднини - и то безплатно. Затова те рядко могат да заемат места, изискващи работа на пълен работен ден. В резултат на това доходите им са значително по-ниски от тези на мъжете, а съответно и пенсиите. Сред държавите - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Германия е страната, в която разликите в нивата на пенсиите между мъжете и жените са най-големи.

Още по-засегнати са жените от по-бедните страни в света. Там не съществуват необходимите обществени структури, от които биха могли да се възползват, а бедността нерядко ги лишава и от най-елементарни домакински уреди, които да ги улеснят в ежедневието. Жените от бедните квартали в Уганда, Зимбабве или Кения, в Индия или на Филипините посвещават средно по една година повече от живота си на грижата за своето семейство и роднини в сравнение с жените от по-заможни семейства.

Жените и момичетата по света посвещават ежедневно 12 милиона часа на грижи за роднини, деца и домакинство. Ако тази работа бъде измерена с минималната заплата в съответната държава, общата сума би възлязла на 11 трилиона долара годишно.

Изчисленията са направени от "Оксфам" и показват колко подценена е този вид работа, посочва Елен Емке, експерт на организацията. Според нея е нужно обществото да признае този факт и да компенсира въпросния недостиг в пенсиите на тези жени, за да бъдат те достатъчно материално подсигурени на старини.

Безплатен труд за обществото

Световната икономическа система е сексистка, констатират авторите на проучването на "Оксфам". Времето, което жените и момичетата по света прекарват в грижи за близките си и в различни домашни задължения, затруднява достъпа им до образование и до пазара на труда. Те печелят по-малко или дори нищо, респективно имат по-ограничени възможности да постигнат финансова независимост и благосъстояние.

Едно 8-годишно момиче прекарва 30% повече време в домашна работа, отколкото нейното братче близнак. Десет години по-късно дистанцията нараства дори до 50 процента. На тази база расте вероятността момичето в бъдеще да стане домакиня и да не получи възможност за друга работа, тъй като просто няма време за училище и образование. 42% от жените по света изобщо не са на разположение на пазара на труда, тъй като полагат безплатни грижи в рамките на семейството си. За мъжете същият показател е само шест на сто.

Жените по света работят твърде много и често вършат работата си безплатно, непризнато и невидимо, подчертават от "Оксфам". В един идеален свят, какъвто описват учените от "Оксфам", хората не би трябвало да понасят финансови негативи от това, че се грижат за домакинството или за възрастни свои роднини. За много жени в света това засега си остава химера.