Впечатляваща спасителна акция на малко замръзнало врабче публикува нейният автор. Врабчето се е вкочанило на метален парапет в американския щат Айдахо. Крачетата му са замръзнали и слепени с тръбата, а всичките опити на птичето да разпери крили се увенчават с неуспех.

Спасителят на птичето го забелязва случайно в борбата между живота и смъртта. Следва трогателни действия по размразяване на миловидната птичка.

"Докато хранех конете си в новогодишната сутрин, забелязах самотна птичка, кацнала на стоманената ограда близо до резервоара с конската вода. Резервоарът се нагрява, за да не замръзне. Не е рядкост птиците да пият от нагретия резервоар. Очевидно тази нещастна птица се е намокрила и докато излезе, вече беше замръзнала до оградата при преобладаващите близо до нулата температури в Айдахо", разказва нейният спасител Нелсън Уилсън.

Мъжът опитал всякакви прийоми, за да върне към свободата и живота врабчето.

"Първо се опитах да загрея краката на уплашената птица, като натиснах дланта си както към оградата, така и върху краката на птицата, като същевременно внимателно задържах крилете. Тогава реших, че ако се опитам да нагрея крачетата чрез топлия си дъх ще ускоря процеса и ще постигна успех. Сетне нежното движение встрани с пръст и палец донесе свобода на уплашената птица и огромна усмивка на удовлетворение на лицето ми ... възхитителен начин да започнете нова година", пише Уилсън.

Птичето щастливо чик-чирика отлитайки в знак на признателност на своя спасител. Видеото сгря не само врабчето, но и сърцето на близо 4 милиона души, които са го гледали от 1 януари насам.