Служебният премиер Георги Близнашки се ангажира да разработи изборни правила, които да залегнат в основата на нов Изборен кодекс. Те ще са в посока на повече мажоритарност при гласуването за народни представители и частично премахване на пропорционалността. Това заявява самият той в интервю за предаването "Полиграф" на Светла Петрова, което ще бъде излъчено довечера от 20:30 часа в ефира на телевизия "България он еър", съобщи ПИК.

 Самият Бойко Борисов преди ден обяви, че трябва да бъде въведена "по-честна" избирателна система, защото сегашната е "несправедлива". Той бе категоричен, че е нужна промяна в изборното законодателство, която да "защити демокрацията в истинския смисъл". Повод за изказването му стана големият брой недействителни гласове на парламентарните избори в неделя. "Една преференция прави 218 хиляди грешки – огромен брой. Българският данъкоплатец плаща образованието на всеки българин до 8 клас, където всеки за толкова години трябва да се научи да чете и да пише", каза Борисов. Запитан дали това означава, че не е съгласен с гласуването с преференция, той отговори: "Напротив, съгласни сме, но за съжаление се оказва, че много хора не могат да я използват". Както е известно, в следващия парламент има депутати, избрани с 864 гласа - Александър Методиев-Бат Сали (ДПС), както и такива, избрани с 20 185 гласа - Кирил Калфин (ГЕРБ).

"Надявам се в следващия парламент да се направи всичко възможно и да се убеди обществото, че ще има по-честна избирателна система, да не допуска такива аномалии", каза Борисов, което най-вероятно е повлияло върху позицията на служебния премиер Георги Близнашки. На въпрос дали смята да промени метода за разпределението на мандатите по квота "Хеър", въведена през 2007 г., той отговори: "За мен тя е несправедлива, тази система".

 Друга новина, която служебният министър-председател съобщава в интервюто, е, че някои от неговите министри най-вероятно ще участват и в новото правителство, което предстои да бъде формирано. Това са социалният министър Йордан Христосков, министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и министърът на здравеопазването Мирослав Ненков. Те са големи специалисти и доказани професионалисти, което е в основата на това да бъдат поканени в следващия кабинет, е мнението на Близнашки. Любопитно е дали служебният премиер обявява новината в ролята на посредник или пък на човек, който също би имал важна позиция в новото правителство.

TrafficNews.bg