Подготовката за честванията на Националния празник ври и кипи в цялата страна. Изключение не правят и общините от Пловдивска област, където трети март ще бъде отбелязан с разнообразни инициативи. Традиционно, гражданите ще положат венци и ще почетат паметта на загиналите в борбите за национално обединение. Официалната част ще бъде придружена с концерти, възстановки и дори кросове в отделните градове. 

Ето как и къде ще се празнува 3 март в Пловдивско:

Епизод забиват в Асеновград

Рокаджиите от „Епизод” ще посрещнат Националния празник на България в Асеновград. На 3 март от 11:30 ч. на пл. „акад. Николай Хайтов” групата ще изпълни обичаните патриотични песни по техен аранжимент и по текстове на Ботев, Вазов, Стамболов, рок кавъри на народни песни и др.
 
В патриотичния концерт, на който бандата ще изпълни парчета и от последния си албум „Авитохол”, ще се включи и 13-годишната Виктория Малинова, с която рокаджиите работят от 2015 г., а през 2017 г. издават заедно албума „Аз съм българче”. 
 
Малко преди концерта, в 11:00 часа, ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите за Освобождението на България в храма "Св. Димитър". След това ще бъдат положени венци и цветя на гроба на прапоршчик Вишняков.

Традиционна третомартенска надпревара в Куклен

Традиционен за 3 март крос ще се проведе в Куклен. В надпреварата могат да се включат жители от всички възрасти. Началото на празника ще започне с молебен и панихида отслужени от Oтец Иван и Oтец Янко от църквите „Успение Богородично" и „Св. Анастасий ". Молебенът ще се състои на центъра на  Куклен пред паметника на участниците в освободителната война. Събитието започва в 10:00, а след това на площада празникът ще продължи с участие на ученици от СОУ „Отец Паисий ", Детски творчески състави и ДГ "Приятели".

Самодейци се включват в празника в Брезово

Самодейни колективи ще изнесат празничен концерт в 11:30 часа в Народно читалище "Отец Паисий". Сред съставите ще бъде и ансамбъл "Китчица" при СУ "Христо Смирненски". Официалната церемония ще стартира в 11:00 часа с полагане венци пред паметника за загиналите за свободата в Южен парк.

Отрядът на генерал Шувалов пристига в Стамболийски

Националният празник ще бъде тържествено отбелязан и в град Стамболийски. Програмата ще стартира в 15:00 часа на 3 март пред паметника на ген. Шувалов в парка с картата „Малката България“.

Граждани, представители на различни организации и градската администрация ще поднесат венци и ще паднат на колене, за да почетат загиналите в боевете на национално обединение. Ще се проведе възстановка на битката между руската армия и турците и посрещането на освободителите. В нея ще участват комитет „Родолюбие“ и танцьори от танцова формация „Траке“. Пловдивските родолюбци ще развеят и знамето, с което Шувалов е предвождал отряда си, ушито специално от членове на комитета. 

За гражданите, които искат да участват в честванията, е осигурен транспорт. Той тръгне в 14.30 ч. от спирката зад читалището в Стамболийски, информира кметът на общината Георги Мараджиев.

Подаръци за всички българи готвят в Хисаря

След като община Хисаря отпразнува националния празкик още в петък, местно сдружение организира алтернативно честване на празника. От клуб  "Наследство Хисаря" подготвят факелно  шествие, което ще тръгне от "Колонадата" към паметниците на ''Ген. Тодор Марков'', ''Лейди Странгфорд'' и ''Априлци'' в  квартал "Веригово" в 17:00 часа. Тържеството по повод 3 март ще стартира час по-късно пред паметника "Априлци". 

Посетителите на града ще могат да посетят няколко обекта с вход свободен, а на посетителите ще бъдат раздадени национални трибагреници. 

В безплатен достъп ще бъдат Археологическият музей, римските терми и гробница. Посетителите на музей ще могат да разгледат артефакти от различните исторически епохи, открити в града и близките местности. Макети на емблематични за града антични обекти - римски амфитеатър, перистилна жилищна сграда, раннохристиянска базилика и южна порта „Камилите” дават представа за реалния облик на тези забележителности.

В музея са експонирани най-новите находки, открити през 2014 г. при археологическите разкопки на римските терми и тракийския селищен, търговски и култов комплекс от V – ІV в. пр. Хр. при село Кръстевич.

Римските терми пък са уникални с това, че са перфектно запазени. Разположени са в парк „Момина сълза”, а на отделни места конструкцията може да бъде видяна почти до покрив. Те са едни от малкото известни термални римски бани в Европа.

На 300 метра от големия археологически комплекс в центъра на града се намира и Римската гробница. Тя се датира от ІV в. и днес може да се види в автентичния и вид. Гробницата е единствената в България с оригинална подова мозайка. 

Трите обекта са с работно време от 8:00 до 16:30 часа. 

Хора се вият в Карловско

Празникът в общината ще започне в 10:00 сутринта с издигане на националното знаме на площад "20-ти юли". Малко след това в центъра на града ще се извие общобългарско хоро в подкрепа на националната кампания "Пробуждане с хоро". В 11:00 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметника на генерал Карцов.

Честванията ще продължат в селата Столетово, Кърнаре и Христо Даново в 11:30 часа. Сред акцентите в програмата е и историческата възстановка, която ще стартира в 13:00 часа в село Каравелово.

Историческият музей в Карлово пък ще подари вход свободен на всичките си посетители през утрешния ден. Всяко дете, пристъпило прага на музея, ще получи трикольор като подарък. 

Пробуждаме се с хоро в Съединение 

С издигането на знамената в 10.30 часа на площада ще започнат проявите, посветени на празника. Съединение също ще се включи в инициативата "Пробуждане с хоро", като за тази цел са поканени и всички танцови състави и ученици от територията на общината.

Шествие и венци в Кричим

Общината ще отбележи 3 март с празнично шествие, тръгващо от площад "Обединение" в центъра на града в 10:30 часа. То ще стигне до площад "Освобождение", където ще бъдат положени венци и цветя пред Паметната плоча на Руските освободители.