В разгара на лятото, няма как да подминем темата за хубавия тен и по-конкретно за ползата и вредата от солариумите.

Всички знаем за рисковете, които крие излагането на UV лъчите. Прекаленото и неправилно излагане на слънце или в солариум може да бъде много опасно за здравето. Неслучайно Световната Здравна Организация алармира за опасностите от този тип лъчение, като рак, изгаряне на кожата, бързо състаряване и т.н. Разбира се флуорисцентната светлина може да има и положително въздействие (ако се подхожда разумно) като натрупване на витамин D, отделя се серотонин, лечение на акне и други.

Защо голяма част от хората посещават солариумите, въпреки препоръките на лекари да не го правят?

За да отговорим на този въпрос, екипът на TrafficNews.bg интервюира 10 човека от двата пола, ползващи редовно солариум.

„Ходя целогодишно на солариум. Просто ми харесва да имам хубав тен. Знам, че е вредно, но предпочитам да съм с тъмна кожа. Така се харесвам”, разказа 22-годишно момиче пред наш репортер, което видимо се грижи за външния си вид.

Но явно не само суетните посещават соларните студия.

„Аз работя като спасител вече трета година. Май месец, преди да започне сезона, ходя на солариум, за да придобия постепенно загар и да не изгоря лошо на първия си работен ден. Виждал съм много хора, които не знаят как да се излагат на слънце, отиват на плажа, не се мажат с нищо и не стоят на сянка. Това води до много лоши изгаряния. Виждал съм и такива, които стават целите на мехури. Това е истинската вреда за кожата, а не няколко добре разпределени посещения в солариума”, разказа спасител от Пловдив.

„Аз имам проблем с акнето. Светлината в солариума има положителен ефект върху този мой комплекс”, твърди младо момиче.

Има обаче и други мнения. 

„Различните хора посещават студията поради различни причини. Всяка година имаме все повече и повече клиенти. Важно е хората да си знаят границата. Мога да направя сравнение с алкохола. 100 милилитра червено вино на ден са полезни за здравето, но ако са например 2 литра, това води до проблеми. Същото е и със солариумите. Всяко прекалено нещо е вредно”, разказа жена, която работи в соларно студио от 5 години.

В своето проучване TrafficNews събра и пет полезни съвета за използването на солариум:

  1. Никога не прекалявайте!
  2. Проучвайте добре местата, които посещавате. Кога са сменяни лампите, колко са силни солариумите?
  3. Не бързайте да придобиете бърз тен. Два пъти в седмицата е много добър вариант, като започнете с не повече от 4-5 минути.
  4. Следете кожата си за поява на нови бенки, както и за изменение във формата или големината на старите. Ако забележите такава, незабавно посетете дерматолог.
  5. Не е удачно да ходите на солариум и да се излагате на слънце в един и същи ден

Естествено излагането на UV лъчи зависи и от типа кожа. Хората с лунички, много бенки или прекалено бяла кожа е добре да не посещават солариумите. Тези със светла кожа също трябва да доста предпазливи. Най-много време в солариумите могат да си позволят хората с тъмна коса и кожа. От който и тип да сте вие, не прекалявайте! Честото посещение на солариумите е вредно!

Още новини - ТУК

TrafficNews.bg