Градската джунгла натоварва всички ни. Шумът, транспортният хаос, мръсният въздух и многото хора в един момент идват твърде много на човек. В такива мигове няма как да не ти се прииска да избягаш на спокойствие сред природата. За късмет, около Пловдив има доста местности, които изкушават с красива природа, спокойствие, а някои от тях и с много история.

Ето няколко предложения за места, на които да прекарате някой уикенд и да се заредите с енергия:

 

Комбинацията от спокойствие и история можете да откриете в местността Шарапаните. Тя е разположена над Горно Брястово. Носи името на добре запазените паметници от старожелязната епоха, намиращи се в района. Те представляват шарапани или винарни.

Шарапаните са издълбани в скалите кръгли или правоъгълни корита. Дълбочината им е до 60 сантиметра, а диаметърът им достига до 2 метра. Притежават улеи за изтичане на течността. Две по две коритата, разположени едно под друго, се свързват с улей. 

Aко пък искате да сте заобиколени от много зеленина, то гората Елака е мястото за вас. Тя се намира на 500 метра западно от село Габарево, община Павел баня. Гората приютява уникална влаголюбива растителност и тук могат да бъдат открити множество редки растения. А зеленото, както знаем, успокоява човешкото око. Така че ако търсите спокойствие, тази крайречна гора, която е на над 80 години, е мястото за вас. Елша, ясен и крехка върба осигуряват приятна и прохладна сянка, а на ливадите сред тях можете да се порадвате и на слънце. За всекиго по нещо, както се казва.

Природната забележителност Белинташ е уникално скално образувание. Тя се намира в Родопите, в землището на село Сини връх, като общата й площ е 2,3 хектара. Името пък означава „бял камък”.

Белинташ представлява платовидно скално образувание. Има дължина 750 метра, ширина от 30 до 50 метра и височина приблизително 35 метра. Изградена е от т.нар. вулкански туфи. В резултат на специфичното изветряване на скалата са образувани живописни форми.

Счита се, че върху Белинташ е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий. В горната част на скалния масив има издълбани два кладенеца, както и множество каналчета към тях. Ако обичате птиците, това е мястото за вас, тъй като тук гнезят интересни видове като червенокръста лястовица, черношипа ветрушка и алпийски бързолет.

Има феномени, които повдигат вежди и въпроси. Такъв феномен е Караджовият камък. Той се намира близо до село Мостово в Родопите. Представлява високо скално плато (връх с височина 1448 метра). В неговите стени се е образувал естествен тесен улей, а в улея, незнайно как, е наместен огромен камък.

Не само днес гледката ни кара да се питаме при каква ли битка между богове или гиганти този камък е попаднал там. Древните траки са почитали мястото и там са изградили светилище за почитане на мъртвите. В скалата и до днес се пазят изсечени ямки с религиозно предназначение, както и водещите до върха стъпала. Светилището е изградено през VII-VI в.пр.н.е., така че отидете и вижте мястото, на което хора са се събирали и преди над 8 хиляди години.

Името на феномена идва от легенда, според която в малката пещера под Караджовия камък се е криел местният хайдутин Караджа войвода. Той отмъщавал на османците за сторените злини. Така мястото се свързва и с революционна дейност. Не бива да се пропуска и фактът, че Караджов камък е заобиколен от очарователната природа на резервата Кормисош и дава прекрасна гледка към близки и далечни местности.

За почитащите религията християни мястото е едно - Кръстова гора. Огромен брой поклонници се стичат целогодишно в района, считан за едно от най-големите християнски средища у нас. Кръстова гора се намира в Средните Родопи, на 60 км от Пловдив, на 40 км от Асеновград и на 6 км от село Борово. Разположена на поляна сред красива гора, тя прави посещението зареждащо не само за религиозните хора, но и за тези, които просто обичат природата.

Уникалното нещо, което обаче привлича най-много хора към Кръстова гора, е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Темата за чудото на изцелението е жива и до днес. Вярващите смятат, че копие на кръст, дарен от Цар Борис III, има чудодейна сила и лекува неизлечимо болните. Лековит според хората е и извор в близост до комплекса от параклиси. Дори да не търсите лечение, а просто красива природа и откъсване за кратко от градската действителност, Кръстова гора е един добър избор.

Продължавайки да си говорим за природни феномени, няма как да пропуснем добре познатите на любителите на туризма Чудни мостове. Известни са също и като Скалните мостове и са разположени в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, в подножието на връх Голям Персенк.

Чудните мостове се намират на 80 километра южно от Пловдив. Ако ви трябват и други ориентири - на 35 км северозападно от Чепеларе и само на 5 км северозападно от село Забърдо.

В миналото мостовете са представлявали една цяла пещера, образувана от рушащото действие на речните води. С времето обаче отделни части от нея се срутили и така се появили великолепните мраморни мостове. И тук обаче има народна легенда. Тя гласи, че в района се появил змей, който унищожавал стадата на местните пастири. Накрая те надхитрили чудовището – пратили му магаре, натоварено с прахан (вещество, служещо за възпламеняване). Змеят го изял, а праханта започнала да се разгаря в него. Обезумял, звярът се скрил в малка дупка в земята. Години по-късно костите му изгнили и на тяхно място останали гигантските мостове.

Да, народните ни легенди понякога са дори по-епични и интересни от някои фентъзи романи. Потопете се и вие в „търбуха на звяра”, посещавайки Чудните мостове.

А искате ли място, достигането до което е същинско предизвикателство? Ако отговорът е „да”, имаме предложение и за вас, което също не е толкова далеч. Местността Костен камък, намираща се на 4 километра от село Орехово, между Асеновград и Чепеларе, е това, което търсите.

През 1965 г. местността е обявена за скален феномен и е защитена от закона. Разположена е в дълбок каменен каньон и се простира се на площ от 5 декара. Макар и изключително красив, обектът е труднодостъпен. Но за хубавите неща в живота човек трябва да се потруди, нали така? Само бъдете внимателни.

Но стига толкова скали. Някои хора предпочитат водата, а все още е твърде рано за море (където и без това скоро ще е пълно с твърде много хора, вдигащи твърде много шум). Тук също имате избор, който не е чак толкова далеч от Пловдив.
Става дума, разбира се, за Смолянските езера. Те се намират на левия склон на долината на река Черна и на север под Орфеевите скали в Родопите. Езерата са пръснати навсякъде из долината. В миналото езерата са били около 20 на брой. Днес обаче добре оформени са 7, докато другите са се превърнали в блата.

Цялата местност дава възможности за разходки, къмпингуване, а на места и риболов. Така че грабвайте въдиците и прекарайте там почивните дни.

Роженските ливади се намират в Родопите, на връх Рожен, община Смолян. През тях минават туристически маршрути до Пампорово, връх Перелик, Орфеевите скали, Смолянските езера и др.

Това място приютява и събора в Рожен, събрал миналата година хиляди българи. Такъв се очертава да има и това лято. Ако обаче не искате шум, блъсканица и сергии, сега е моментът да се насладите на спокойствието, което Роженските ливади могат да ви дадат.

Високи и недостъпни скали. Тъмни гори на по няколко века. Стръмни и опасни дерета. Непредсказуемо време, което носи риск за всеки посетител. Това са само част от нещата, донесли името на резерват „Джендема”. Думата „джендем” на турски означава ад, пъкъл. Не се плашете обаче - резерватът е просто едно от онези предизвикателства, които събуждат дивото в нас и чака да бъде покорен.

Джендема е разположен в Стара планина. Намира се над град Калофер, на юг от връх Ботев. Обхваща водосбора на Бяла река, горното течение на река Тунджа и ждрелото на река Тъжа. Това е най-големият по площ резерват в националния парк “Централен Балкан”. Дивите животни царуват тук. Вълци, диви кози, благороден елен и, разбира се, мечки. Така че имайте едно наум. По красивите туристически маршрути, пресичащи резервата, ще се сблъскате със спиращи дъха панорамни гледки, които да ви напомнят колко красива е природата на родината. В резервата се намира и най-високият водопад в България – Райското пръскало, извисяващ се на цели 124,5 метра.

Сигурността обаче е преди всичко, така че преди да поемете натам, запишете си номера на Планинската спасителна служба: (+359) 2 963 20 00. Незабавно потърсете помощ на него при злополука или ако се изгубите.

Да, природата на милата ни родина е уникална. Малко свободно време, кола, семейството или група приятели са ни нужни, за да й отделим малко внимание. Защото тя ни дава много - спокойствие, чист въздух, много вплетена във всяко едно място история. Така че планирайте още сега следващите си почивни дни и поемете към някое от тези места. Препоръчайте ги и на приятели. Споделете с нас и за други ваши любими местности край Пловдив и региона, за да могат повече хора да им се насладят. И помнете, че наша отговорност е да пазим природата на България.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg