Социалните работници, служителите на РЗИ и учителите – това са най- уязвимите групи у нас по време на пандемията, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Той каза в предаването „Референдум” по БНТ, че ще се обърне повече внимание на тези групи по време на кризата.

На въпрос кои от ГЕРБ карат с 24 лева на ден, Дончев заяви, че партията има над 100 000 члена на партията и много от тях не са на високи длъжности и при тях има всякакви хора на различни длъжности.

„При дизайна на мерките за подпомагане , не съм се сещал да правя тънки политически сметки -  кой губи и кой не. Трагетирали сме максимално повече хора, за да могат помощите да стигнат до тях”, каза Дончев. Той заяви, че не може да се наложи мораториум на плащането на данъците и дълговете,  тъй като с тези средства се плащат въпросните помощи.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че се предвижда нова мярка, която да подпомогне затворените бизнеси. Тя ще е свързана с помощ от процент от оборота, като служители на НАП ще правят изчисленията. Колко ще бъде помощта ще бъде обявено в следващите дни.

565 млн. лв. се намират в българския бизнес чрез мярката 60/40, пък каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"У нас безработицата, за разлика от други държави, е все още едноцифрено число. Тя е под 7%", обяви още тя. По думите й Бюра по труда непрестанно търсят начини, за да предлагат работа на безработните.