ГЕРБ даде извънреден брифинг, в който участваха Георг Георгиев и Тома Биков. Основата беше твърдението на Ивайло Мирчев, че Иван Тодоров не спонсорира ДБ, новият изборен кодекс и предстоящите консултации за определяне на нов състав на ЦИК. От партията заявиха, че само те не са били информирани от президента за консултациите.

"Днешният ни брифинг е провокиран от една неистина. Неистина, която не можем да оставим неадресирана. Много пъти сме запазвали търпение и толерантност, но вече не. Всяка една лъжа ще бъде разкривана. Ивайло Мирчев от "Демократична България" отрече, че Иван Тодоров спонсорира партията. В разпечатка от Сметната палата фигурира името на Иван Тодоров в спонсорите на партията. 100 000 евро са инвестирали в кампания. Инвестиции в биткойни и дарения във въображаема валута", заяви Георгиев. 

"Къде са новите партии и защо мълчат за санкциите, за Русия, за човешките права, за нашата неделимост от ЕС и НАТО. На Велика Събота Корнелия Нинова свика партията си. Къде беше госпожа Манолова да коментира изборния кодекс. Колко милиарда ще бъдат дадени на мафията със закриването на спец съда. Политикът Станислав Трифонов излъга, че не бил способен да състави правителство. Замълча и не пое отговорност", каза още Георг Георгиев.

"Тези партии мълчат, защото са взели решение и по една много важна тема - Изборния кодекс, който е срамен. Ние сме единствената партия, която нямаше информация, че на 5 май ще се свикват консултации за новия ЦИК. Нито на какви критерии ще отговаря ЦИК, нито какво се очаква от тях и тези консултации. Това се случва два месеца преди парламентарните избори. Аз съм убеден, че щяхте да ни унищожите, ако бяхме направили нещо такова. В момента виждаме нарисувана една фалшификация и опит цялото изборно законодателство да бъде направено в угода за определени политически сили. Цената на това може да бъде провал на изборния процес и страната да влезе от политическа криза в конституционна криза. Това ще доведе до съмнение и недоверие в предстоящите избори. Срамно е, че в 10-на текстове пише, ако е възможно. Срамно е да разформироваш ЦИК, защото не ти харесва и да я дадеш на президента. По този начин се руши доверието на изборния процес. Най-вероятно ще научим кога ще бъде разпуснат парламента с прессъобщение няколко минути преди да бъде разпуснато", заяви Тома Биков.