Проф. Тодор Канатарджиев каза, че емоцията е превзела феновете по време на финала за Купата на България. По думите на финала са били повечето млади хора, и като цяло в началото е спазвана дистанция, но еуфорията ги е застигнала.

„Хубаво е, че младите хора го карат леко.  Но трябва да избягваме събития, на които се крещи, вика, пее. Подобни тържества и събития трябва да се избягват. Трябва да пазим три вида хора, които са най-рискови – над 60 години, хора с диабет или хронични заболявания, както и такива с имунен дефицит – раково болни, СПИН и други”, каза проф. Кантарджиев. Той каза, че в момента повече новозаразени сa млади и поради това има толкова малко хоспитализации.

Относно лекарството, на което ще се правят клинични тестове – Ивермектин. Това е медикамент, който е добре познат в лекуването на хора с проблеми в имунната система, като болни от СПИН.

„Това не е панацея, но е нещо, което би подобрило хората със средно-тежка клинична картина. Тези лекарства са безопасни и ако помагат срещу коронавируса – добре са дошли.  Ваксината е по-трудно да се направи, макар че много фирми са близо до това. Тъй като не се знае дали ще дава пълен имунитет или ще е за по-леко протичане, както и колко време ще ни дава защита”, каза професорът.  

Той не е съгласен с искането в болниците да се правят PCR тестове за всички, които постъпват на лечение, тъй като става дума за 200 000 теста месечно само за това. Според него добър вариант е да се правят бързи тестове и ако има положителни, тогава да се прави PCR тест.