След валежи в последните седмици, тигрови комари нападнаха Карлово. За нашествието сигнализира мъж в социалните мрежи, който публикува и снимка на насекомите. Карловци са притеснени не само от подутините от ухапванията, но и от ужасните болести, които тези комари носят, съобщи PlovdivNow.bg.

Тигровите комари, които се наричат така заради характерните си черно-бели линии, могат да принесат опасни зарази като жълта треска и енцефалит. Те се срещат у нас от 7-8 години, като в последните години са откривани в Пловдив, Бургас, Варна, Пазарджик и Благоевград.

Преди няколко дни съмнения за наличие на насекоми от този вид имаше и в Сливен. В града бяха поставени специални инсектицидни лампи за улавянето им. По-рано днес от Регионалната здравна инспекция съобщиха, че не са установили наличие на тигрови комари.

Във връзка със сигнала за наличие на тигрови комари в Карлово, от общината информират, че ще се извърши дезинсекция, при благоприятни климатични условия. Допълнително ще бъде обявено в кои дни ще се случи това.