Кандадат-космонавти ще избират утре в Добрич. Конкурсът е от общината и Центъра за творческо обучениео и ще се проводе в общинския младежки център „Захари Стоянов”. Тойт е за участие в международния космически лагер Space Camp Turkey в Измир, Турция, пише 24 часа.

Две пълни стипендии, всяка една по 1250 долара, ще бъдат връчени на двама ученици от Добрич на възраст между 9 и 15 години с добро владеене на английски език и най-високо оценено есе. Стипендиите от община Добрич и Центъра за творческо обучение и ще дадат възможност на две деца от Добрич да придобият космически познания и да преживеят уникално приключение в единствения за Европа, Азия и Близкия Изток космически лагер, създаден по модел на НАСА.

В центъра в Измир участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс.

След преминаване на програмите те получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.