Голямо учение с бойни стрелби участие на пехота, танкове, артилерия и вертолети тресе полигона в Ново село от уикенда. Наш батальон, подпомаган от формирования от пет държави, започна маневри “Ответен удар”, които ще продължат до 21 юни. Главната цел е усъвършенстване на оперативните способности и постигане на съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво при отразяване на агресия и осигуряване сигурността на региона, обясниха от ведомството на Красимир Каракачанов.

От българска страна участват 600 бойци, танкове и самоходни артилерийски установки. На терена има и 200 американски пехотинци. Албания и Северна Македония са представени от един пехотен взвод, а Гърция участва със звено вертолети и танков взвод. 

Командир на многонационалния батальон е подп. Николов от 2-ра бригада в Стара Загора. 

“Ответен удар” е част от серията национални и международни учения, провеждани през май и юни в Югоизточна Европа и Черноморския регион под ръководството и с подкрепата на командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа. Офицер, планиращ учението, е командирът на пехотата ген. Михаил Попов, а офицер, провеждащ учението, е командирът на 2-ра бригада ген. Костадин Кузмов. 

До края на юни на територията на страната ще се проведат учения с участието на военнослужещи, щабове и формирования от въоръжените сили на САЩ, Великобритания, Украйна, Гърция, Северна Македония, Канада и Италия.

В тях ще се включат до 6 000 души и 1 200 единици сухопътна техника и въоръжение, както и до 80 военни въздухоплавателни средства.