"Съдраха ни кожите, ще ни вземат и долните гащи". С тези думи един от протестиращите таксиметрови шофьори мотивира избора си да излезе и да протестира заедно със своите колеги.

Таксиметровите шофьори в Пловдив отново протестират срещу размера на годишния им данък, който за 2017-та година е 750 лева. Те настояват налогът да бъде намален с 250 лева и заявяват, че 750 лева са непосилни за бранша. Според тях, високият налог ще доведе до масови фалити на фирми, а други ще минат в сивия сектор.

Ако исканията им не бъдат удовлетворени, шофьорите обявиха, че ще увеличат цените. Първоначално планират таксата за километър пробег за скочи с 5 стотинки.

Шофьорите направиха шествие с над 200 автомобила, което премина по големите булеварди в града, за минути спря пред сградата на хотела, който е собственост на майката на градоначалника - Роза Тотева. С клаксони и викове водачите на жълтите коли подканваха кмета да се покаже и да отиде при тях.

Две коли на охранителната фирма, пазеща хотела, бяха барикадирали входа за автомобили. Това раздразни още повече протестиращите. Те слязоха от колите си и пеша тръгнаха да търсят кмета. Колегите им, останали по такситата, ги подкрепяха, като не спираха да натискат клаксоните. „Искаме кмета”, скандираха разярените таксиджии.

Малката група шофьори бе спряна от още охранители пред централния вход на Империал. 

Улицата пред сградата бе напълно блокирана. В тапата попадна и жена, която кротко изчака протеста в колата си. "Подкрепям хората! Нищо, че ще стоя блокирана, трябва да протестират”, коментира тя пред наш репортер.

Шествието продължи към Централна гара, където приключи протестът. Шофьорите се закаиха следващия път да блокират района около Община Пловдив. Реакциите им по темата - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 

Несъгласието на бранша в Пловдив изразиха десетина таксиметрови шофьори, които дойдоха на последната сесия на Пловдивския Общински съвет. Вместо намаление на годишния налог обаче, съветниците гласуваха увеличение на разрешителното за таксиметров превоз на пътници – то вече е 34 лева, вместо досегашните 8,33 лева. Тогава ресорният зам.-кмет Златин Велев обясни, че новата цена включва и холограмните стикери, които се поставят на таксиметровите автомобили.

TrafficNews.bg