Завиждали ли сте благородно на артистите от ансамбъл „Тракия”, че танцуват така хубаво, че пеят виртуозно, че разнасят славата на българския фолклор по цял свят, че споделят с публиката си най-хубавите и радостни моменти – празниците и веселието?

Всъщност имате още една причина за благородна завист – танцьорите от пловдивския ансамбъл водят таен живот, непознат на широката публика, пише PlovdivTime.bg.

Той е скрит зад дебелите стени на сградата, в която репетират в Кючук Париж, но е много, ама много шумен и още толкова интензивен. Не, това не е подготовката за спектаклите, както би си помислил всеки, а една от мисиите на пловдивския състав – да запали по фолклора пловдивските деца.

Денят е четвъртък, след учебните часове. До оградата на основно училище „Душо Хаджидеков” спират автобуси.  В стройни редици първолаците заемат местата си и тръгват към тайното място на срещата – репетиционната на ансамбъла. Пътуването е вълнуващо приключение, а още по-интересно е в залата.

Децата се настаняват на столовете и пред тях се развихря истинската магия. Сменят се ритми, костюми, редуват се танци и песни. В продължение на час и половина пред малките гости се разгръща цялото разнообразие на българския фолклор, разкриват им се тайните на инструментите в оркестъра. Финалът е повече от логичен – малки и големи се хващат на голямо хоро.

Такъв е ритъмът ни. Когато нямаме концерти, организираме такива събития. Те са най-сигурният  начин да стигнем до сърцата на децата, разказват от ансамбъла. Надяват се, че и тази тяхна мисия ще бъде успешна, а днешните малки зрители ще се превърнат в утрешните големи танцьори и музиканти.