До три години пловдивчани ще имат реновирана Ботаническа градина, която се беше превърнала в свърталище на наркомани и проститутки. Днес бе даден старт на реставрацията на парка, който от 1991 година е в окаяно състояние. Символична първа копка направиха професор Христина Янчева, ректор на Аграрния университет, под чиято шапка е градината, кметът на Пловдив Иван Тотев и районният кмет Костадин Димитров.

Идеята на проекта е да се огради пространството, а след това да се облагороди, да се обособят алеи, да се монтира осветление и да се изгради път, свързващ район „Източен” и ж.к. "Тракия".

„Ще проектираме път, който ще свързва булевард „Княгиня Мария Луиза” с квартал Тракия, до блок 5. Ще е широк 10,5 метра, с осветление и тротоари от 2 метра и половина. Ботаническата градина остана единственото неугледно място в района. Получавам десетки сигнали за джебчии и проститутки в градината.

Хората се страхуват да минават от тук. Стартираме първа копка на оградата, чието финансиране е от средства, гласувани на Общински съвет. Има обществена поръчка, срокът за обжалване премина и сега сме вече на фаза реализация”, каза пред медиите Костадин Димитров.

След поставянето на оградата ще се пристъпи към изпълнението на проекта, свързан с реставриране на Ботаническата градина. В момента преподавателите от катедра „Ботаника” към Аграрния университет описват ценните видове, запазили се през годините.

„Във вътрешността на градината е предвидено да се изгради административна сграда, както и малка оранжерия. Ще има алеи, осветление, както и място за открити учебни занимания. Ще облагородим пространството”, сподели ректорът на Аграрния университет. Професор Янчева подчерта, за това е една от трите Ботанически градини в България и е първата извън столицата.

Около 250 хиляди лева е стойността на оградата, която ще загражда цялото пространство на парка.

„Когато е била предоставена на университета, градината е била с площ 250 декара. През 70-те години два пъти е била намалявана площта й, като в момента тя е 113 декара. Дължината на оградата е 1350 метра. От 2015 година се борим за реставрацията и ето, че вече сме на една крачка от успех”, допълва професор Янчева.

„Община Пловдив подкрепя проекта. Това е нещо, което е на гражданите на града и е много важно за възстановяването на градината. Ние сме се ангажирали в този проект, който ще се довърши от следващия управленски екип. Ще се борим или за европейско или държавно финансиране за подкрепа на този проект”, заяви кметът Иван Тотев.

По данни на ботаниците от университета в парка има изключителни ценни видове, съхранени още от 60-те години на миналия век.

„Има огромен дъб. Има много чужди видове, с които са правени дисертации и са оцелели с години, въпреки занемаряването на пространството. Идеята ни е да се направи японска и английска градина”, разказа доц. д-р Цветанка Райчева.

От две години доброволци също усилено помагат и се грижат за възстановяване на уникалния парк. Жители на града от различна националност, стартираха заедно с Аграрния университет провеждането на доброволчески акции. Във фейсбук има група "Възстановяване на ботаническата градина", където предварително се обявяват инициативите , свързани с парка. 

Ботаническата градина на Пловдив датира от 1950 г. и е третата в България. Реалната дейност по създаването й започва през 1957 г., когато за неин ръководител е назначен д-р инж. Димо Граматиков. През следващите няколко години е направен проект за облагородяване на площта, включващ изграждане на водни площи, изкуствени релефни форми, скални кътове, алейна мрежа, места за отдих, розариум и др.