„По информация от земеделските производители тече активна комуникация между тях и търговските вериги. Убедена съм, че независимо от степента на това колко би била успешна подобна мярка, тя ще има ефект, защото вече имаме такива примери“, посочи министърът на земеделието и горите Десислава Танев.

Коментарът бе по повод новото постановление на Министерски съвет, което задължава големите търговски вериги да предлагат български храни от местни производители. Мярката за котиране на българското ще бъде в сила до края на годината, а в обхвата му попадат всички собственици с повече от 10 обекта за търговия с храни.

Оказа се, че дори производители получават СМС-и от търговски вериги с текст „Готови ли сте да изкупим произведеното от вас“, разказа Танева.

По думите ѝ е имало хипотеза, че това са фалшиви съобщения, но те са се оказали напълно истински.

„Спокойна съм да отговоря, че няма продукция, която е изхвърлена, въпреки че заради свиването на пазарите в други страни за съжаление вече има така.  Сега целта е да скъсим канала за доставките. Например е много важно за стоки като черешите, тъй като България е един много добър производител на череши. Над 100% самозадоволяване имаме на пазара, без да се взимат предвид тези в сивата икономика“, посочи Танева.

Министърът призна, че безспорно процесът за комуникация между всички все още не е завършил. Затова срокът за изпълнение на постановлението, който бе 15 дни ще бъде увеличен с още 15 или до края на май.

От последния вариант на постоновлението е изключена първоначалната идея веригите да са длъжни да предоставят поне 50 на сто за български храни.