Студеният фронт бързо обхваща страната, след като заля и Румъния. В планината Бучедж (Централна Румъния) вчера нощ валя сняг и натрупа няколко сантиметра, а на връх Ому (2505 м) имаше виелица. Температурите паднаха под нулата, усещаше се пронизващ студ и имаше гъста мъгла.

В момента и на връх Мусала в Рила вали силен сняг и духа силен вятър. Дори има направен снежен човек. Според статистиката средната юлска температура за Мусала е около 5 градуса, като минималната средна температура е 2,1 градуса. Това означава, че макар да е най-високият връх в България (2925 м) през лятото снежната покривка се топи. Днес над по-голямата част от страната ще е облачно и дъждовно. На места в централните и източните райони от Южна България количествата ще са между 40 и 60 л/кв.м, ще има гръмотевици, временно усилване на вятъра и градушки. През деня вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, ще е до умерен и с него ще нахлува хладен въздух. Температурите ще се понижат и максималните ще са предимно между 20° и 25°. Освен това оранжев код за опасно време е обявен в 18 области на страната.

Плътна пелена от тъмни облаци е надвиснала над Пловдив и региона. В Родопската яка се изсипа силен дъжд, небето се пронизва от гръмотевици и светкавици.