Пожарът до Дупница под моста на магистрала "Струма" може да извади аутобана от строя за близо месец. Трасето, по което хиляди софиянци се изнасят към Гърция, е със сериозни щети от огъня. Това стана ясно от коментари пред TrafficNews на експерти.

TrafficNews потърси мнението на Симеон Пешов, собственик на компанията "Главболгарстрой", която е построила моста. 

"Аварията с моста на магистрала „Струма” е тежка. Външният пласт бетон и цимент на носещите колони е обгорял, не е ясно какво е станало със стоманените пръти в конструкцията. Греди също има леко повредени",  заяви Пешов. 

Той е бил повикан още във вторник вечерта да огледа съоръжението, под което се запалиха складирани отпадъци.  

"Беше нощ, светехме си с фенери, наоколо - огън. Край нас горяха лекарства и пластмаси, колоните на моста бяха в пламъци. Ситуацията беше много неприятна", обясни Пешов. Според него виновник за пожара е този, който е складирал леснозапалимите отпадъци на сухо под моста. 

По думите на Пешов, заради огъня, който горя над 5 часа под съоръжението, не е ясно  дали конструкцията може да издържа тежки товари, докато няма официален протокол от АПИ.  

"Агенция „Пътна инфраструктура” ще трябва да събере комисия от експерти,  да присъства проектантът, който е измислил съоръжението, както и представители от Института по пътищата, областното пътно управление, строители.  След като бъде издаден протокол,  проектантът трябва да даде проектно решение, да се обсъди стойността. И след това АПИ по етапен ред в условията на авария, както е по Закона за обществените поръчки /ЗОП/, да възложи възстановяване на носимостта на съоръжението”, обясни процедурата Пешов.

Той отказа да се ангажира със срокове колко време ще отнемат възстановителните работи.

Според инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на АПИ, възстановяването на движението в платното за София ще отнеме около 2-3 седмици. За нормализиране на трафика в посока Кулата обаче ще е необходимо повече време, тъй като колоните, ригелите, гредите и отводнителите в тази част от моста са засегнати много по-сериозно от пожара, каза инж. Досев пред медии, като се позова на предварителните разчети на експертите, извършили оглед на съоръжението.

Той посочи, че ремонтните дейности ще бъдат извършени със средства на АПИ, но след като е ясна сметката, ще се предяви иск към собственика на предприятието, направил  сметището под моста.

 Инж. Досев посочи, че и при изграждането на съоръжението от автомагистралата се е налагало строителят да почиства за своя сметка същия терен, за да се освобождава място, тъй като неправомерно са били депонирани отпадъци.