Близо 67% е изпълнението на участъка между Ябланица и Боаза от АМ "Хемус". Изграждането на 9,3 км от автомагистралата стартира в края на март миналата година. Организацията на работа е много добра и е напълно възможно обектът да бъде завършен в началото на есента т.г. По договор участъкът трябва да е готов през март 2020 г.

В момента на обекта работят около 200 души и над 100 специализирани машини. Извършват се земни и пътни работи, водостоци и др., каквито дейности са възможни при настоящите метеорологични условия. Елементарна сметка показва, че ако строителството бъде изпълнено по план, това ще означава ,че на година строим по 4.6 километра на цена от близо 6 милиона лева на километър. Ако темповете на строителство и за останалите 134 километра са същите, магистралата ще бъде завършена след 28 години и то при условие, че вече се строи, пише dir.bg.

Новият участък ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети. Ще бъдат построени 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка. Връзката с път I-4 Коритна - Белокопитово ще се осъществява чрез етапна връзка при 87-ти километър, която ще се изгради в близост до село Брестница. Инвестицията е за близо 55 млн. лв.

В момента със средства от републиканския бюджет се изграждат близо 26 км от автомагистралата. Това са участъците между Ябланица и Боаза и Белокопитово - Буховци в посока Търговище.