Подписката за промяна в закона, на близките на убитото дете от село Сотиря, прераства в национална. Те искат да отпадне възможността обвинени за тежки престъпления да получат полека присъда при самопризнание. Още в първия ден на подписката стотици хора в Сливен са за промяна в закона.

Обвиненият за блудство, изнасилване и убийство по особено жесток начин на 7- годишно дете Мартин Трифонов остава в болницата. Той направи пълни самопризнания пред служебния си защитник и ако ги повтори в съдебна зала има възможност това да облекчи присъдата му. "Аз не искам той да излезе след 20 години, моето дете да е отново на 15 или на 16, и аз пак да преживея този кошмар", заяви Гергана Драгиева,майка на убитото момиченце.

В Сливен заместник-правосъдният министър подкрепи идеята да отпадне съкратената съдебна процедура и намаляването на наказателната отговорност при самопризнание. Към момента, след като този човек е направил самопризнания, присъдата му може да бъде облекчена, потвърди обаче зам.-министърът.

"Да няма следващ такъв убиец,който да е осъден за 30, а да излезе след 20,това е нашия апел към министрите,които сменят законите", призова Милка Георгиева, баба на убитото момиченце. Дали предложението ще бъде прието, зависи от Народното събрание.