Стотици чевермета се приготвят днес в пазарджишкото село Паталеница. Традицията е от десетилетия и събира цели родове всяка година на празника.

Всяка махала си прави голямо огнище, на което се въртят агнета.

Най-ранобудният пали огъня към 5 ч. сутринта. Задължително жаравата се прави от лозови пръчки.

Агнетата се пекат по 5-6 часа, въртят ги предимно мъже.

„За едно огнище са ни необходими поне 10 каруци с лозина. Рано сутринта тя се нахвърля и се изчаква да спадне. Това е най-хубавата жар, която може да издържи чак до другия ден“, разказва един от жителите на Паталеница в ефира на БТВ.

Миналата година заради пандемията е имало по-малко агнета, но през 2019-та те са било близо 1000.

„Всичко има тънкост, агнето трябва първо да се подготви и одере хубаво и да може да се постави правилно на ръжена. Като започне да се опича се маже с мазнина – олио, за да не загори“, коментира Румен Веранов.