През идната година се очакват мащабни промени в лика на централна градска част в Пловдив. Вчера бе даден старт на ремонта на ул. "Отец Паисий" в Пловдив и бяха анонсирани предстоящите реконструкции на улици в района на квартала на творческите индустрии "Капана" и Стария град.  

 „В момента се работи по улица „Хемус“ и района около къща Клианти и Антовата къща, където ще поставим и ново осветление“, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. След укрепителните дейности и ремонтa на Жълтото училище кашпите, които пречат за входа и изхода от Античен театър – север и улица „Княз Церетелев“, ще бъдат премахнати.

Светофарни уредби регулират движението към подстъпа на Стария град от страна на ул. Съборна от ул. "Алцеко" по "Константин Стоилов" и "Криволак". Улица "Архимадрит Дамаскин", която в нормални условия е затворена откъм подлеза на Понеделник пазара, вече е с изграден насип, който да позволява преминаването през нея за целите на жителите на района. Очаква се временната организация да продължи в периода на ремонтните работи по "Отец Паисий", които по план трябва да се осъществат в срок от 3 месеца. 

Предстои строително-ремонтни дейности да започнат и по улица „Филип Македонски“ в зоната около Цар-Симеоновата градина и улица „Гладстон“, където ще се изградят пешеходни пространства. В зоната около Дома на техниката ще бъде премахнат паркингът, а сметосъбирането ще бъде преместено под земята.

Вече има подписан договор с изпълнителя на ремонта на улиците в Тютюневия град, като първият обект, с който ще се започне е продължението на улица „Авксентий Велешки“ до Сточна гара. Правоъгълните павета от ул. "Отец Паисий" ще бъдат прехвърлени в Тютюневия град, тъй като стилово подхождат на участъка. Улица „Велико Търново“ от улица „Авксентий Велешки“ до булевард „Руски“ също ще се обнови, тъй като ще поеме трафика, докато трае ремонтът на улица „Иван Вазов“.

В плановете ни за ремонт на улици в Централна градска част влизат и „Христо Г. Данов“, „Петко Каравелов“, а успоредно с това вървят и ремонтите по булевардите „Руски“ и „Васил Априлов“. Ако времето позволява, през месец април ще положим последния пласт асфалт на въпросните пътни артерии в това число и „Коматевско шосе“. Очаква се "Васил Априлов" да бъде отворен още едината седмица, макар ремонтните дейности по пешеходната инфраструктура все още да не са приключили.

Ремонтът на „Кукленско шосе“ също е в строителната програма на Община Пловдив за тази година.