Срив в пътуванията - така най-кратно и ясно можем да определим ситуацията в България. Данните са красноречиви, като само за март пътуванията на българи извън страната са повече от наполовина по-малко спрямо март 2019. 

Макар месец март да бе засегнат от извънредното положение и пандемията COVID-19 от 13 март насетне, т.е. частично, мерките като затваряне на граници за дадени периоди от някои дръжави, ограничаване на полети, на международни пътнически линии и на други видове транспорт, всъщност почти е занулило заминаващите след средата на март. 

Пътуванията на български граждани в чужбина през март 2020 г. са 230.7 хил. или с 51.8% под регистрираните през същия период миналата година. Почти никакви пътувания е нямало към Италия, която се оформи като първо огнище на вируса, като така е регистриран спад от над 96% на пътуванията спрямо март 2019.

Сериозен отлив има по отношение на дестинации като Испания - със спад от 79.9% от българските пътувания, Сърбия - с 55.9%, Германия - с 55.4%, Обединеното кралство - с 53.1%, Гърция - с 53.0%, Република Северна Македония - с 52.0%, и други.

Най-посещавани от нашенци пък са нашите съседки на Балканите - Турция, Гърция и Румъния. Едва от 18,5% от пътуващите българи са посочели, че отиват на екскурзия през март. 

Оказва се, че жители на трите балански държави ни връщат жеста. Турци, румънци и гърци най-вече са пристигали у нас през критичния месец. България обаче бележи и огромен спад като дестинация за пътувания, като чуждестранните визити са намалели са били едва 312.8 хил., или с 43.7% по-малко в сравнение с март 2019 година.

Учудващо над 50% от тези пътувания към България не са били по бизнес дела, а са регистрирани като такива с "други цели", дори ваканционните почики са повече от командировките. 

Посещенията на граждани от групата на европейските страни извън намаляват с 42.2%, като най-голямо е намалението на посещенията на граждани от Република Северна Македония - с 55.8%. 

Картината обаче не може да бъде напълно пълноценна, докато не е известен броя на всички българи, които са се завърнали у нас за периода на кризата - от април до днешна дата. Тепърва статистиката ще се занима с тези цифри, които по първоначални данни трябва да бъдат значителни. Само за март според изказвания на Националния оперативен щаб това са били над 200 000 души.