Понякога трагедиите раждат и герои – спасителите от Рояк ще бъдат наградени. България скърби и за деветте жертви на пожара в дом за възрастни във варненското село Рояк, пише БТВ. За часове дарителска кампания събра всичко необходимо за евакуираните обитатели на дома. Девет души загинаха в понеделник в старческия дом, но 48 други бяха спасени.

Това се случи благодарение и на местни хора от селото. Те първи пристигат на мястото след възникването на пожара и помагат за евакуацията на възрастните обитатели. Срещаме ви с три млади момчета, спасявали хора от пламъците.

В понеделник вечерта, когато избухва пожарът, Октай, Мерт и Селим са по домовете си.

„Видяхме пламъците, слязохме и започнахме да помагаме“, разказва Октай.

Младежите пристигат пред горящия старчески дом преди пожарникарите. И макар да са стъписани от гледката и писъците за помощ, дори не се замислят – впускат се сред гъстия пушек заедно с още няколко местни жители.

„Започнахме да изкарваме възрастните хора, защото не можеше да ги оставим“, споделя Мерт.

Момчетата смятат, че е невъзможно при подобен инцидент човек да стои безучастно на случващото се. Затова и не се чувстват като герои. „Нямаше как да не влезем, нямаше как да гледаме отстрани и влязохме да спасим хората“, казва Селим.

„Много съм доволен. Те всички се включиха, почти цялото село, които имаха възможност, се включиха да помагат кой с каквото може“, казва кметът на село Рояк Мехмед Кодран.

Кметът на община Дългопол обяви, че момчетата ще бъдат наградени финансово за проявената смелост.