Стартира дългоочакваният ремонт на една от входно-изходните артерии на община Стамболийски. По-рано днес бе направена символичната първа копка на реконструкцията на пътя до село Йоаким Груево. Очаква се неугледният паваж да бъде преобразен до 5 месеца и половина, заедно с друга пътна връзка - пътя до село Триводици.

Към момента строителните дейности протичат в участъците извън пътното платно. Стигне ли се до премахване на паважа обаче, движението по пътя ще бъде ограничено, коментира кметът Георги Мараджиев. Очаква се това да се случи до 3 седмици. Изпълнител на проекта е софийската фирма "Атлас-Балкан" ООД, а за осъществяването му ще бъде използвана сравнително нова технология - студено рециклиране.

Досегашната настилка ще бъде подменена с два слоя асфалт. Проектът предвижда изграждане на мантинели, тротоар и улично осветление. От администрацията ще финансират и изграждането на велоалея, която да свързва изхода на града със село Йоаким Груево.

"Проектът за ремонт на двата пътя бе за 5 млн. лв. Фондът обаче реши да елиминира 1 300 000 лв. от стойността му. С тези средства нито един строител не бе в състояние да извърши ремонта на двата пътя", обясни градоначалникът. Според управителя на фирмата изпълнител Петър Петров новата технология ще спести и средства, и време.

"Технологията студено рециклиране и стабилизация на улични и пътни настилки се отличава с няколко важни черти - тя е 98% безотпадна, защото използва материалите на пътя. Барабанът на машината, която се нарича рециклатор, може да се вкара до 50 см. надолу в настилката. След това тя се вкарва в бункера, добавя се вода и свързващо вещество, всичко това се смества и се полага отново на пътя", обясни процеса Петров. След това през участъка минават валяк и грейдер. Управителят допълни, че подобно изпълнение видял за пръв път в Италия. Там строителят дал 30 години гаранция за основата, положена чрез студено рециклиране.  На жителите на Стамболийски Петров обеща, че децата на техните внуци ще могат да ползват пътя без проблем.

Вижте подробности във ВИДЕОТО: