28 юни, 2008 г. Мястото - София. Стотици хора излизат на площада в София и започва марш за... равноправие. Маршрутът е кратък, а шествието е нападнато от крайнодесни националистически групи. Скинари и неонацисти срещу гейове. Хвърлен е коктейл Молотов по участниците. Арестувани са 88 души.

От тогава до сега са се променили много неща. Нагласите са станали малко по-различни. Хората са малко по-отворени към различността. Едно остава същото, макар и 10 години по-късно - темата за ЛГБТИ хората предизвиква остри обществени реакции и винаги поляризирани мнения.

София Прайд е изключително спорно събитие. Трябва ли да го има? На кого е нужно? Какво искат тия хора? Защо навират в лицата ни сексуалните си предпочитания? Защо парадират, какво демонстрират? Знам, че ги има. Какво повече искат? Семейство? Не може. Семейството е традиционно - между мъж и жена. Деца? Не може. Децата не трябва да попадат в "такава" среда, защото ще станат "такива".

Първо беше Инстанбулската конвенция. Избухна страхотен скандал, провокиран от неразбиране и подклаждан от пропаганда. Това разруши дотогавашния напредък, който ЛГБТИ обществото имаше спрямо нагласите на хората. Каквото беше - беше. Трябваше да започнат отначало, но този път нещата са доста по-трудни. Обществото е наострило уши, а нагласите вече не са никак добри.

После бяха билбордовете. Каква е тая открита пропаганда? Какви са тия реклами. Това ще разврати децата ни. Посланието беше с добро намерение, но не се прие никак добре. Грешен ход!

Сега отново на дневен ред е София прайд. Завърта се нова порция скандал по вече познат сценарий. Хората влизат в своите роли - едните са злодеите, другите - героите. Не е ясно кой точно какво играе в драмата. Може би зависи от гледната точка.

София прайд обаче ще се случи така или иначе. Събитието е подкрепено от над 25 държави и междуправителствени организации.

На 8 юни стотици хора ще излязат и ще извървят своя марш в сърцето на София и ще заявят отново: Нас ни има, не сме страшни!

В своето общо изявление, подписалите дипломатически ръководители и представители на междуправителствени организации изразяват "сериозната си загриженост към всякакви действия, насочени против ЛГБТИ хората" и окуражават всеки да подкрепи и защити ценностите на толерантността и правата на човека като се присъедини към София Прайд.

"Тази година отбелязваме петдесетата годишнина от бунтовете в Стоунол, които са повратна точка за международното движение за правата на ЛГБТИ хората. През 2019 г. се отбелязват и 51 години от декриминализирането на хомосексуалността в България и 16 години от включването на сексуалната ориентация като защитен признак в Закона за защита от дискриминация. По този повод, ние изразяваме нашата подкрепа на всички участници в 12-ото ежегодно шествие на София Прайд, което ще се проведе на 8 юни под мотото „Не давай власт на омразата, дай власт на любовта".

ЛГБТИ шествията по цял свят се наричат прайд паради (паради на гордостта), за да заявят, че ЛГБТИ хората не се срамуват и не трябва да се срамуват от това, което са, се казва в изявлението на дипломатите.

"Еволюцията му от малко събитие на общността до събитие, което привлича над 3 000 участници всяка година показва страстта и отдадеността на София Прайд. Той включва и филмов фестивал, изложби, представления, тематични политически и социални дискусии и поредица от спортни събития за хората от ЛГБТИ общността и техните семейства и приятели", пишат организаторите.

"Въпреки този напредък, ЛГБТИ общността по света продължава да се изправя пред хомофобска дискриминация, заплахи и нападения. Изразяваме сериозната си загриженост към всякакви действия, насочени против ЛГБТИ хората поради тяхната сексуална ориентация и/или джендър идентичност, където и да се случват те, и напълно подкрепяме намеренията зад Хартата на Европейския съюз за основните права и Общата декларация за правата на човека, които защитават и насърчават равенството на ЛГБТИ хората като важен аспект от толерантното и уважаващо човека демократично общество.

С подписването на настоящото изявление, ние окуражаваме всеки да се възползва от тази възможност да подкрепи и защити ценностите на толерантността и правата на човека и да се присъедини към София Прайд шествието, за да посрещнем ЛГБТИ хората без предразсъдъци и дискриминация като равни граждани и да насърчим ЛГБТИ равенството. Очакваме прайда и пожелаваме на всички да празнуват мирно и изпълнени с гордост!", се казва още в изявлението.

И така: Датата е 8 юни, неделя, часът е 16, а мястото: Паметникът на съветската армия.

Сника: БГНЕС

ВМРО за гей парада: Сексуално разкрепостени ще пропагандират отклонения!Според тях София не трябва да става арена на джендър пропаганда