На протест излизат служителите на Центъра за психично здраве в София. Д-р Чавдар Дилов, лекар ординатор, началник на приемен и консултативен спешен кабинет в Центъра и представител на синдикатите в здравеопазването обяснява ситуацията:

 „Облякохме жълтата жилетка, за да спрем посоката, в която е тръгнало родното здравеопазване, а психиатрията още повече. В момента е криза, да не стане трагедия. Финансирането на здравеопазването е изключително лошо, тези 4 млрд. лева, които се дават от обществото, не са достатъчни. Психиатрията е още по-лошо финансирана. За заплати почти нищо няма, нашите заплати не са вдигани от 2012 година. Моята щатна заплата е 979 лева“.

„Основните ни искания са към ръководството на Центъра. Те отказаха да сключим нов колективен трудов договор“, каза в предаването „Хоризонт за вас“ на БНР д-р Дилов.

„Изникна и друг проблем – неизплащане на нощния труд за лекари, сестри и санитари. Имаме уверения, че този проблем ще бъдем решен скоро. Парите ще бъдат платени със задна дата, но чакам още покана за започване на преговори“.

Трябва да се обърне внимание на здравеопазването и на психиатрията. С тези думи д-р Чавдар Дилов призова управляващите.

Емил Грашнов, управител на Центъра за психично здраве, увери, че скоро предстои подписването на колективния трудов договор и проверка на изчисляването и заплащането на извънредния труд. Там, където се налага, ще има корекции, поясни Грашнов.

Д-р Чавдар Дилов каза, че протестът ще продължи заради общите проблеми в здравеопазването.

„Сега се пише една методика за финансиране на психиатричните заведения в Министерството на здравеопазването и сега е време да интервенираме върху министерството, за да се даде по-адекватна издръжка. 37 лева на ден се плаща на преминал болен. Според мен минимумът трябва да е поне двойно – 70-80 лева".