След голямата и скъпа сделка за новите изтребители F-16 на дневен ред е следващата голяма поръчка за родната армия. Става въпрос за доставка на нови бойни машини на пехотата. Договорът за тях обаче може да се подпише най-рано през пролетта на следващата година, според министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Проектът предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Прогнозната стойност е в размер на 1.464 млрд. лв. с ДДС. Бойните машини трябва да бъдат с 8 задвижващи колела, а за спомагателните се допуска 6Х6 и 4Х4.

Удължава се срокът за подаване на офертите от 4-те фирми с които правителството реши да преговаря, а новият срок е до средата на декември. Освен това ще бъдат променени и финансовите параметри в проекта, като срокът за плащане на новите бойни машини на пехотата се намалява от 12 на 8 години, тъй като 8 години е срокът за доставка.

Едно от изискванията в проекта е поне 20% от работата по бронираните машини да бъде извършена в България и от Министерството на отбраната твърдят, че няма да правят компромиси. 3 от четирите фирми участници в търга декларират, че ще открият производства в България.

Какви машини предлагат компаниите:

General Dynamics Land System–MOWAG произвеждат PIRANHA и PANDUR. На полигона "Тюлбето" край Казанлък вече бе демонстриран PIRANHA IFV и вероятно предложението е за този модел.

NEXTER Group – Франция, предлага VBCI 2 (Vehicule Blinde de Combat d'Infanterie – на френски бронирана машина на пехотата) с 8x8 задвижване и Titus (Tactical Infantry Transport and Utility System) с колесна формула 6х6 за спомагателните машини.

На снимката: VBCI на "Некстер Системс"

 Patria – финландската компания предлага машината си AMV, чиито плавателни и стрелкови възможности бяха демонстрирани на язовир "Копринка". AMV е модулна платформа, което позволява трансформация според предназначението на машината според нуждите на Българската армия. Финландците твърдят, че в България ще бъде извършена голяма част от работата по машините, каквито производства имат и в други държави, една от които е Полша. Компанията има нов модел 6Х6. Поради това се смята за фаворит.

ARTEC GmbH включва компаниите Krauss-Maffei Wegmann, Rheinmetall и MAN. Произвежданата от тях бронирана машина Boxer е може би най-добрата в класа си, но цената ѝ е най-висока.

Проектът се движи бавно

Проектът се движи изключително бавно. Работната група по него беше назначена от министъра на отбраната в началото на декември 2016 г. на основание решение на правителството от март 2016 г. Осем отговора на "запитвания за информация" от фирми - производители на бронирани машини за пехотата, бяха получени в Министерството на отбраната до крайния срок от 28 юни 2017 г. Той беше върнат вече веднъж от парламента заради липса на финансова обосновка и беше окончателно приет от Народното събрание на 8 юни 2018 г.

И договорът за новите кораби за ВМС е на път

Каракачанов има амбиция до края на годината да бъде приключена процедурата за избор на корабостроител за два нови многофункционални кораба и договорът да бъде подписан в началото на следващата година. Одобрената от парламента проектна цена за двата кораба е 984 млн. лв. (с ДДС).

Първият нов кораб за Военноморските сили ще бъде доставен до 2023 година, а вторият - до края на 2024 година. Три фирми са изпратили оферти по проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС) до края на срока, който изтече на 16 април в 17.00 часа, съобщи Министерство на отбраната. Това са компаниите „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ (Германия), „МТГ – Делфин“ (България) и „FINCANTIERI“ (Италия). „Делфин” е смятан за фаворит, но по информация на TrafficNews и трите фирми искат повече пари от заделените, което изисква проектът да бъде гласуван отново от парламента. 

Нови вертолети, български бронирани машини и кораби

Съвсем скоро флотът трябва да получи трети вертолет, след като загуби един "Пантер" по време на учение. Той е предоставен от "Юрокоптер" като неустойка по предишен договор за доставка на хеликоптери. Марката му е „Дофин” и ще бъде използван за спасителни операции.

Министерство вече е поръчало 10 бронирани високопроходими машини, произведени от българската компания "Самел", за специалните сили. Бронировката на автомобилите е от специална бронебойна стомана, която осигурява най-висок клас защита от стрелково оръжие с бронебойни патрони.

Скоро се очаква в бойния строй на ВМС да влязат два кораба минни ловци, като наличния „Цибър”. Те са втора употреба и идват от Холандия.

На заглавната снимка е нова машина на Patria с колесна формула 6Х6