С 1/3 са намалели работещите без трудов договор в секторите хотелиерство и ресторантьорство в резултат на предприетите от правителство мерки за подкрепа на бранша.

Това съобщават от Българската асоциация на заведенията у нас като отбелязват, че намален данък добавена стойност за заведения е стандартна практика в голяма част от европейските държави. В Австрия ставката бе намалена от 10 на 5%. В Белгия – от 12 на 6%. В Кипър – от 9 на 5%. В Чехия  - от 15 на 10%. В Германия данъкът бе намален на два пъти и в момента е 5%. В Гърция намалението е от 24 на 13%. В Литва – от 21 на 9%. В Англия – от 20 на 5%. В Турция пък е символичния 1%.

Според проверка на „Главна инспекция по труда“ в двата сектора делът на работещите без трудов договор е намалял от 0,6% през първите 9 месеца на 2019 г. на 0,4% за същия период през 2020 г. Това на практика доказва, че предприетите помощни мерки, освен че подпомагат бранша, съдействат и за изсветляване на „сивия“ сектор в него.

От асоцията отбелязват още, че в Европа се наблюдава масово затягане на мерките след втора вълна на Covid-19, каквато до момента у нас няма.

На фона на рекорден брой новозаразени, Израел вече премина към национална карантина, при която бяха затворени училища, хотели, ресторанти и МОЛ-ове.

Всички ресторанти и пъбове в Англия ще трябва да затварят най-късно в 22 часа. Клиентите се обслужват само на маса, а не правостоящи край бара, защото второто създавало условия за нарушаване на правилата за дистанция. Персоналът е длъжен винаги да носи маски. Англия въведе и глоба от до 10 000 паунда за заразените, които откажат да спазват самоизолация, наложена от властите. За контрол при изпълнението на по-строгите мерки британският премиер Борис Джонсън не изключва дори използване на армията.

На прага на зимния сезон, три от 9-те провинции в Австрия - Тирол, Залцбург и Форарлберг ограничиха работното време на заведенията до 22:00 часа. В споменатите три провинции са най-популярните ски-дестинации в страната, където сезонът обикновено започва още през ноември. В заведенията в Австрия се допускат групи до десет души, които могат да седнат на една маса. Маските са задължителни до момента на сядане на масата. Празниците на обществени места са разрешени с максимум десет участници, като досега беше разрешено броят им да е до 50 души.

В Прага и Копенхаген заведенията също ще затварят по-рано.

Мерките се затягат и във Франция. Засега ограниченията се въвеждат локално, като страната е разделена на зони в зависимост от броя на заразените. Вторият най-голям град - Марсилия, е  зона с най-висока опасност. Там ресторантите и баровете ще бъдат затворени. В 11 областни града, сред които и Париж, бяха забранени масови прояви с участието на над 1000 души. А ресторантите и баровете ще работят само до 22:00 часа.

Гръцките власти също обмислят възстановяване на пълната карантина в страната, като периодът между 21 септември и 4 октомври ще бъде тест за жителите на Атина, където мерките вече са затегнати, като са спрени концертите на закрито и на открито.

Дания вече намали допустимия брой участници в събирания от 100 на 50 души. Ирландия забрани посещенията в заведения на закрито в столицата Дъблин. В Германия пък бе отменен Октоберфест. От понеделник Испания забрани пътуванията на жителите на някои райони на Мадрид.

Според статистиката блокирането на хотелиерството само в Обединеното кралство е струвало на икономиката на страната 30 милиарда британски лири, докато в Испания се очаква почти една трета от заведенията да бъдат закрити завинаги.