Основният акцент, който асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите  е поставила пред премиера Бойко Борисов и правителството е получаването на безвъзмездни помощи. Много от обектите не могат да изпълнят част от условията за заемите заради редица проблеми възникнали именно заради кризата.

Това заяви Атанас Димитров, който е  представител на асоциацията в ефира на БТВ

„Цялата икономика е в изпитание, но индустрията туризъм е в изключително тежко състояние, защото тя спря да функционира на 100%. Когато един бизнес бъде спрян по този начин е много трудно да се задвижи отново. Ние загубихме и много пари при затварянето на обектите“, каза той.

Те предлагат и пакет от мерки – да се изготви антикризисна план програма. От мерките е и намаляване на ДДС с 5%.

„Категоричен отговор нямахме, очакваме това да се случи, защото това е една глътка свеж въздух за нас“, коментира той относно срещата с премиера Бойко Борисов.

Той заяви, че в момента капацитетът на заведенията е много намален и именно затова много хора са предпочели да не започнат работа.

„Искаме да има ясни и установени правила – при установяване на коронавирус в съответен хотел или заведение. Предложихме да се основе гаранционен фонд, който да подпомогне при такива ситуации. Ако хотелът бъде затворен и е нужно изхранване на туристите определено време – кой ще поеме това“, попита Димитров.

Според него именно намаленото на данъка ще направи България конкурентно способна на останалите страни.