Очаквам да има сериозно увеличаване на случаите на заразени с коронавирус. Това заяви шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

"Виждате няколко дни при лошо време веднага се вдигнаха случаите, сметнете какво ще бъде ноември месец. Ние се подготвяме за по-лошия сценарий", заяви професорът.

Според него в статистиката на новозаразените показва, че отиваме към онзи пик преди двата летни месеца.

"Това отпускане и неглижиране в света и Европа ще доведе лоши резултати", каза още Балтов.

Прогнозите, че около 20 000 случая ще има до края на септември се оправдават. До края на ноември може би ще достигнат до 30 000 случая. Трябва да мислим някакъв нов тип схема. Има определени райони, в които ще трябват може би по-тежки мерки. Смятам, че трябва да има едно затягане на мерките, но не по онзи начин, който беше, каза той.

Професорът коментира и каква е обстановката в момента в "Пирогов" и има ли недостиг на леглова база.

"В "Пирогов" леки случаи няма. Това, че някой смята, че няма COVID си е негов проблем. Унгарците вече ни минаха по бройка активни случаи. В момента легловата база, която имаме, е достатъчна. Беше много удачно да се направи отделна болница за COVID. Проблемът в България е, че няма кой да обслужва тези болници. Смятам, че няколко болници поемат тежкия удар в момента", обясни проф. Балтов.