Плановите операции допринасят за развитието на клъстери в болниците. Това заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.  Той също е забранил плановите операции, като се аргументира, че по този начин ще предпази медиците и ще се освободят повече легла за лечение на заразни с вируса пациенти.

„Имаме свръх натоварване на всички болници, спирането на операции трябва да обезпечи всички болници. Лично аз съм забранил плановите операции от 23 октомври. Последните две седмици наблюдаваме дифузно разпространение, дори при плановите операции и следва клъстърно разпределение в самата болница. Това нещо трябва да се ограничи, за да запазим медицинските екипи, както и за да увеличим броя на леглата, които могат да примат болни. Плановите операции щом не са спешни, значи могат да изчакат. Тук не говорим за онкологични заболявания и неща, които не могат да бъдат отложени“, заяви Балтов в ефира на Нова телевизия.

В момента 60 души от персонала в „Пирогов“  са активно болни. Професорът подчерта, че спрямо миналата седмица има 20% ръст на заболелите медици.

От днес „Пиргов“ разширява капацитета си за лечение на Ковид.

„Всички отделения, в които няма такава защита, като в Ковид отделенията са много рискови. Тъй като там не се ползват толкова предпазни средства“, категоричен бе професорът.

Той категорично заяви, че самоизолацията е ключов фактор в борбата със заразата. И всеки, който почувства неразположение трябва да ограничи контактите си.  Балтов заяви, че в момента можем да си позволим да карантинираме медиците, тъй като в някои страни в Западна Европа не могат да го направят“, заяви още Балтов.

„Лекарите, които са в леко състояние продължават да работят в много страни в Европа. Вижте до къде са стигнали, при нас все още положението не е такова“, каза още Балтов.