Обикновено говорим за шок с тока или поне от това се страхуваме. Тази седмица обаче се заговори за 20-процентно увеличение на цената за индустрията чрез изравняването на така наречената такса „задължение към обществото” за бизнес и битовите потребители. Бизнесът пък заплаши с протести, а премиерът поиска да се отложи решението с един месец. Бившият министър на икономиката Делян Добрев обясни, че предстои приемането на наредба, която ще облекчи индустрията. 

„Хора от бизнеса искат да се запази сегашното статукво и манипулират общественото мнение”, заяви в ефира на предаването „Събуди се” председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той подчерта, че единствената цел на регулатора е да има справедливост при определянето на цената на електроенергията по отношение добавката „задължение към обществото”.

Иванов заяви, че всъщност цената на тока за индустрията ще скочи не с 20%, а с 2 на сто.

„Изготвили сме балансиран ценови модел, който да не ощетява нито битовите потребители, нито големите производители”, подчерта Иванов.

Той изрази твърдото си убеждение, че потребителите не са виновни за огромните задължения на НЕК и „не трябва да плащат за управленски недомислици”.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg