Щата на гранична полиция ще бъде увеличен със 150 души. До момента това не се е случвало, тъй като проблемът е бил неглижиран. 14 служители на "Гранична полиция" са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика на мигранти. Това коментира гл. комисар Ренета Димитрова.

"Ние изпратихме проект за увеличаване на щата на гранична полиция със 150 броя. Министерството прие. Щата е намалял с над 1300 човека към тази година. Първите служители трябва да преминат конкурс и 6 месеца обучение. Факт е, че досега този проблем е пренебрегван с години."

"Аз успях да видя с очите си как до него стоеше началника на групата му. Но нашата граница продължиха да я охраняват негови колеги. През тази нощ имаме 123 неуспешни опита за преминаване на границата. Предишната нощ имаме около 150 опита. Нито един от полицаите не каза няма да отида на работа, защото се страхувам. Няма думи, с които да се опише загубата. Не сме имали стрелба на границата повече от 70 години."

"Това, което наистина знаем е това, което каза и министър Демерджиев. Има гилзи на българска територия. Всички са приобщени към досъдебното производство. Обикновено мигрантите се крият. Това не се е случвало досега. Мога да заявя, че определено стават по-агресивни", добави тя пред БНТ.

"По отношение на взаимодействието на служителите се обяви обществената поръчка за ТЕТРА. Тази поръчка се забави, но сме щастливи, че се пусна. Граничните ни полицаи знаят точно кога могат да ползват оръжие. Нашите полицаи са оборудвани. Имат и бронежилетки и оръжия."

"Корупция има навсякъде. Аз съм непримирима към корупцията. Трудно се работи, но това ни обединява. Нашата почит към колегата е продължаване на работата ни. Ще продължим да охраняваме границата", заключи тя.