Постоянно прекъсване на тока мъчи жителите на няколко села в Старозагорско. Електрозахранването там спира поне по 6 пъти на ден, а резултатът са изгорели печки, хладилници, фризери и всякаква друга техника.

Хората са събрали подписка с искане проблемът да бъде отстранен незабавно, а от енергийния доставчик за района – EVN обещаха, че това ще стане до края на седмицата, предаде БТВ.

Засегнатите села са Винарово, Стоян-Заимово, Могилово, Яздач, Ракитница и Яворово.

„Непрекъснато спира. За един час – 4 пъти. Много е опасно за хладилници, за фризери. Това наистина продължава повече от 2 месеца”, коментира в „Тази сутрин” Иванка Гешова, кметски наместник на село Могилово.

В чирпанското село Винарово пък местните дори водят дневник по колко пъти на ден спира токът. Високото напрежение извади от строя електронен кантар в земеделската кооперация в селото, чиято подмяна ще струва около 1740 лв.

От EVN обясниха, че причината за проблема е лоша метеорологична обстановка.

„Причините са комплексни (…) Работата ни тук е част от един цялостен ремонт, който имаме в инвестиционната програма за подобряване на електрозахранването на селата в района. В рамките на седмица се надяваме да приключим с ремонтите дейности”, казаха от компанията.

Засегнатите от повредата обаче се отнасят скептично към оправданията на доставчика.

„Търпението ни се изчерпва. Два месеца непрекъснато има прекъсвания. Тези прекъсвания в тъмната част на денонощието са много по-рядко , отколкото, когато е хубаво времето и няма гръмотевични бури. Навсякъде има гръмотевични бури, обаче пък няма прекъсване по другите населени места”, каза Георги Николаев, който е кметски наместник на Стоян-Заимово.