От 8 месеца до една година и 10 месеца лишаване от свобода при общ режим - това са 5-те ефективни присъди, с които приключи делото срещу 11-те подсъдими за побоя над децата спортисти на язовир "40-те извора". Останалите шестима получиха от Районния съд в Асеновград условни присъди.

Гражданският иск по делото за пострадалото момче Тодор Тодоров, който беше за 40 хиляди лева бе намален на 8000 лева. Паричните гаранции, наложени като мярка за неотклонение на част от побойниците, отпадат, реши Районният съд в Асеновград. Присъдите може да се обжалват пред Окръжен съд - Пловдив.

Делото се гледаше по съкратеното съдебно следствие. Ромите биячи от Асеновград признаха вината си в съдебната зала. Подсъдимите заявиха, че съжаляват за стореното, като делото срещу тях ще се гледа по бързата процедура и затова още днес има присъди. В залата бяха показани лопатите, брадвата и дъските, използвани за побоя.

За първи път днес дойде единият от пострадалите треньори, удрян с лопата и камъни. Той е призован като свидетел, но не и като потърпевш. "Беше страшно. Биеха децата с колан, лопати и камъни. Имаше и брадва”, разказа той.

Припомняме, че на 26 юни 2017 г. е възникнал конфликт между две групи в района на язовир „40-те извора“ край Асеновград, който е прераснал в масово сбиване на различни места – край язовира, по-късно в центъра на Асеновград и край болницата. Пострадали са седем лица, които са били откарани в болница за преглед. По делото са назначени съдебно-медицински експертизи за нанесените телесните повреди на пострадалите, като до момента е установено, че един от тях е с фрактура на китката на ръката, а друг с два счупени прешлени

Срещу подсъдимите  са повдигнати обвинения в хулиганство, извършено в съучастие, с особена дързост и цинизъм. Двама от тях са обвинени и за закана за убийство, а други двама – за нанасяне на средна телесна повреда. 

Агресията потресе Асеновград и стана повод за множество протести с искане за повече ред в града.

Подробностите – във видеото на ТРАФИК ТВ: