На днешния Светли понеделник по време на традиционното литийно шествие чудотворната икона на Пресвета Богородица ще бъде носена само от монаси до местността "Клувията". Вярващите ще могат да се включат в шествието, но няма да могат да докосват иконата. Мярката е безпрецедентна е и въведена във връзка с разпространението на коронавируса у нас.

Всяка година на втория ден от Великден хиляди вярващи се събраха в Бачковския манастир за традиционното литийно шествие с чудотворната икона. Това е най-стария църковен ритуал у нас, който води началото си отпреди 400 години.

Иконата се изнася от манастира и на ръце се носи до местността Клувията, където през 17 век е открита от две овчарчета. Легендата разказва, че тя е била скрита високо в скалите по време на турското робство, когато манастирът е бил опожарен.

Вярва се, че на втория ден от Великден силата на чудотворната икона е най-голяма.

Богомолците изминават 4-километровото разстояние пеша и всяка година се надпреварват да участват в носенето на изображението, тъй като смятат, че така ще се прогонят болестите и проблемите си. Тази година обаче ще трябва да се съобразят с наложените ограничения.