Фирмата, която се грижи за чистотата на пет от районите на Пловдив – КМД, по всичко личи, че ще подпише нов договор с Община Пловдив. Тя бе единствената компания, която подаде оферта в Обществената поръчка за почистване, снегопочистване и извозване на битови отпадъци, която е на стойност за 46,7 млн. лева за следващите 5 години. Фирмата е подала своето предложение в последния възможен момент – вчера около 16 часа. В комисията, която ще оценява предложението на КМД е и шефът на „Чистота“ Иван Стоянов. Очаква се обществената поръчка да бъде завършена преди месец ноември, когато изтича и сегашният договор на КМД.

Досега частната компания се грижеше за пет района в града - "Централен", "Западен", "Северен", "Тракия" и "Източен", а общинската фирма почиства и извозва боклука само в район "Южен". В новото обявления отново дейностите засягат въпросните 5 района.

Дейностите в поръчката включват услуги по събиране и транспортиране на битови отпадъци, разделно събиране на отпадъци от бита, машинно поддържане чистотата на териториите за обществено ползване, включително машинно метене и миене, дезинфекция на съдове за събиране на битови отпадъци, зимно поддържане - зимно дежурство и ефективна работа при зимни условия на територията на Община Пловдив.

Сметовозите и машините, с които трябва да се извършва поддържането на чистотата в Пловдив, трябва да са с екологичен клас Евро 5 и Евро 6, като за всяка от нормите има определен брой. При подписването на предишния договор с КМД, бе заложено и инвестирането на 10 млн. лева за купуването на 80 чисто нови сметовози, които тръгнаха по улиците на Пловдив.

В условията на поръчката е записано, че се  предвижда гаранция за добро изпълнение на договора в размер на 3 % от стойността на му без ДДС.