80 тона агнешко месо от Македония с неясни печати за произход залива пазара у нас, съобщават от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. По думи на съпредседателя на браншовата организация Симеон Караколев месото е с 20% по-евтино, но може да се окаже опасно.

По данни на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация съмнителното агнешко идва от кланица в Кавадарци през Гърция, като се внася от две фирми за три централни склада - в София, Пловдив и Добрич, предаде БНР. От там се разпределя в цялата страна.

Караколев обясни, че е притеснително, че месото не е проверено от български санитарни власти, а от гръцки. На голяма част от агнешкото не личи и печат.

Той изказа опасения, че Агенцията за безопасност на храните все още не е проверила централните складове с македонското агнешко месо. По тази причина вчера се е провела среща с министъра на земеделието.

Близо 200 тона българско агнешко се очаква да бъде продадено по празниците. Това е със 100 тона по-малко от предишни години. Във фермите изкупната цена на дребно е 6 лева/килограм живо тегло. Търговците изкупуват на едро с 1 лев по-евтино, а в магазините цената е между 13 и 18 лева за килограм българско агнешко.