Прокуратурата се самосезира след публикации за лекарствени, продукти, предлагащи се в интернет. Ще се проверят няколко сайта, предлагащи за продажба препарати с активно вещество umifenovir. Посочено, че той представлява превенция срещу COVID-19, грипове тип А и Б, всякакви други вируси и ротавируси, пише БТВ.

Лекарството се предлага на цена от 119,90 лв. Въпросният препарат също не е разрешен за употреба в България. Домейните на сайтовете са регистрирани в Куала Лумпур, Малайзия. Няма посочен телефон или мейл с администраторите им, освен контактна бланка.

Открити са медикаменти, които не са разрешени за употреба в България. Разкрити са сайтове, които нямат разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти и не фигурират в списъка на лицата, предлагащи лекарствени продукти за продажба. Това нарушение подлежи на налагане на глоба в размер от 5 000 лв. до 10 000 лв. В хода на проверката контролните органи са проверили общо 31 търговци на дребно с лекарствени продукти. Сред повечето от тях не са установени нарушения. Някои от тях не са свързани с Националната система за верификация на лекарства, като са им били направени предписания, съгласно делегирания регламент (ЕС) на Европейската комисия.

Инспекторите на Изпълнителната агенция по лекарствата са посетили и други 35 адреса на територията на гр. София, за които са издадени разрешения за търговия на дребно в аптека. На място е било установено, че същите не функционират. При проверка на статуса им е било констатирано, че притежателите им не са изпълнили задължението си да уведомят по съответния ред за прекратяване на дейността си.