При подобни гмуркания се прави план. По него се работи на повърхността. Следи се определено време, защото трябва да се изчистят газове. Всичко трябва да става плавно, за да може да се изчисти организма. Това заяви пред Нова Костадин Георгиев - съсобственик на училището за водолази заедно с починалата Теодора и мъжа й Михаил. 

"С тях се познавам от около 8-9 години. В последните 3 години работим заедно, управлявахме водолазния център в Гърция. Те са страшни професионалисти, но съдбата ги раздели. Надяваме се, че Михаил ще преодолее тази скръб и ще продължи напред", каза с треперещ глас Георгиев.

"Той не е в тежко състояние. Той е в добро физическо състояние. Има проблем само с ухото. Той е в кондиция и няма никакви проблеми, държа да го уточня", добави той.

"В този случай и двата варианта водят до смърт. Тя е казала, че няма въздух и е щяла да се удави. Ако беше тръгнала нагоре, виждали сте как от газираното тръгват мехурчета, така става и с тялото на човека, тогава нямаше да оцелее също. Теодора е обучила страшно много хора. Много хора й изказват съболезнования, благодаря на всички", каза той.

"Тя беше прекрасен човек, който всяка една минута беше усмихната - независимо дали имаше здравословен или личен проблем. Винаги разбираше всички, имаше силно развито чувство за отговорност", завърши Георгиев.

"Много добре ще е зрителите да правят разлика между любителското водолазно спускане и техническото гмуркане.Да слезеш на толкова под земята е изключително нещо. Чухте, че колкото хора са били на Луната, толкова са били и на толкова дълбоко. Трябва да уважаваме осъзнатото решение на Теодора. Съдбата реши тя да няма равен брой (така се поздравяваме водолазите - колкото пъти влезеш, толкова да излезеш). Всички ще я помним винаги", каза експертът по техническо гмуркане Михаил Заимов.