Пловдивският Окръжен съд остави зад решетките бившият полицай Никола Ерелийски, осъден на 2 години затвор за катастрофа с причинена смърт. На 29 август служителят на 6-то районно, шофирайки пиян със скорост 125 км/ч блъска таксито на Радостин Николов. Тежкораненият пловдивчанин прекарва 2 месеца в кома, след което умира в болницата. В последствие Ерелийски е осъден, но в деня , в който Върховен касационен съд издава окончателната му присъда, той напуска страната. В продължение на 7 години се укрива в Англия. През март Окръжна прокуратура издава Европейска заповед за задържане на Ерелийски. Самият Никола е задържан в Англия на 17 август, а е влязъл в пловдивския затвор ва 1 октомври. 

Тезата на обвинението, изложена от прокурор Георги Пенев е, че присъдата на Ерелийски тече от момента, в който е бил задържан, т.е от 17 август. Адвокат Катина Бончева от кантората на Екимджиев бе на противна позиция и позовавайки се на европейски правни норми заяви, че задържането с Европейска заповед за арест не може да се счита за изтърпяване на наказанието и всъщност обвиненият лежи присъдата си от 1 октомври, което прави задържането му незаконно. 

По време на съдебното заседание Бончева се позова на изтеклата относителна и абсолютна давност и помоли клиентът им да бъде незабавно осводен. 

В крайна сметка съдия Елена Захова отсъди, че целта на Европейската заповед е била той да бъде задържан, за да изтърпи наказанието си и затова приема , че присъдата му тече от деня на задържането. 

Според съдията няма основание да се твърди, че е изтекла относителната давност, тъй като има данни за действия на полицията , които я прекъсват. От гледна точка на абсолютната давност съдът не смята, че тя трябва да се обсъжда, тъй като Ерелийски е задържан преди 22 септември.  

Адвокатите на Ерелийски заявиха , че ще обжалват.