Пловдивският Административен съд  отхвърли жалбата на собствениците на разрушения тютюнев склад на ул. „Одрин” 8 , с която те искаха съдът да отмени заповедта на началника на РДНСК, с която е спряно разрешението им за строеж.

Бизнесмените Александър Николич и Георги Бранеков , чиято соБственост е компанията „Одрин 8” ЕООД не са съгласни с решението на инспекцията и са поискали то да бъде отменено като незаконосъобразно. Заповедта на началника на РДНСК е от 19 август 2016 година и с нея той отменя строителното разрешение, издадено на фирмата на 15 декември 2010 година и презаверено 2014 година от главния архитект на Община Пловдив.

Според РДНСК и Окръжна прокуратура - Пловдив жалбата на Николов и Бранеков е неоснователна. Според Главният архитект на общината обаче тя е основателна.

В мотивите си съдът сочи, че от събраните по делото доказателства се установява, че сградата е част от ансамбъла  по ул.“Иван Вазов“ и ул.“Цанко Дюстабанов“, включена в териториалния обхват на Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“ и  проектът не е съгласуван  с Министерството на културата. Решението е мотивирано въз основа на експертно заключение по назначена по делото съдебно-техническа експертиза с вещо лице архитект.

Затова и съдът отхвърля жалбата като неоснователна.

Четири години след разрушаването на склада, руините все още не са разчистени. Бъдещето му все още не е ясно. 

Александър Николич и Георги Бранеков  са категорични, че са имали право да съборят склада, защото той не е бил паметник на културата. Двамата  бяха оправдани от Окръжния съд в Пловдив за разрушаването на сградата на 3 март 2016 г. Мотивите на съда бяха, че според представените в съда документи,  сградата няма статут на паметник на културата. В момента делото е на втора инстанция. 

През 2010 година бизнесмените са имали договор с веригата "Хилтън"  да издигнат хотел на същото място.  Идейният проект предвижда Хотелът да запази фасадата на бившия тютюнев склад , която предстои да бъде възстановена, а композицията ще бъде ансамбъл от стара и нова архитектура.  

Забавена експертиза отложи поредното дело от сагата "Одрин 8"Вещи лица казват колко ценен е бил разрушения склад. И какво от това!?