72 000 души са загубили работата си през последните месеци заради пандемията. Към момента общо безработните у нас са 292 000 , като през последните седмици повече хора намират нова работа, отколкото да губят такава. Това заяви социалният министър Деница Сачева в сутрешния блок на БТВ. В момента около 17 000 души са безработните в областите Варна и Бургас, тъй като няма възможност да бъдат наети заради затворени хотели и заведения или ограничаване на персонала.

Тя отговори и на критиката на Мая Манолова.

„Не гледам какво говори Мая Манолова. Изключвам троловете и не ме интересува тяхното мнение. Безработицата няма как да се укрива, данните са на страницата на агенцията по заетостта и всеки може да  я види“ , категорична бе тя.

Днес предстои да бъде приет новият дизайн на мярката 60 към 40 по време на заседание на Министерски съвет. Включени са повече сектори, като например стоматолозите. Дава се възможност работодателите, които кандидатстват да не са платили данъците и таксите си за 2020 години, като обаче всичко преди това трябва да е изчистено.

„Много е трудно да кажа какви са ни очакванията за летния сезон, ние се подготвяме за най-лошото, а се надяваме за най-доброто“, каза Сачева.

За 300 000 работници са подадени заявления до момента за мярката

През следващите три месеца частни детски градини и ясли, образователни центрове и здравни специалисти и заведения без договор със Здравната каса също ще могат да кандидатстват.

За сектор "Хотели и ресторанти" отпада задължението да се осигурява допълнителна заетост на персонала след края на подпомагането, която да е равна на срока, за който са получавани средствата от НОИ.

Общо 1 милиард лева отдели правителството по схемата. Очаква се поне половината да бъдат изплатени до септември. Започват да действат и две нови схеми за подкрепа на заетостта финансирани със средства от Оперативна програма развитие на човешките ресурси. Министър Деница Сачева обясни: