Родопското село Стърница стана собственик на голям ресторант, който купи с дарителска кампания. Помещението на нестандартната покупка от 250 кв. м е в центъра на селото на първия етаж в сградата на кметството.

 “Собственик е цялото село, до дни ще узаконим сделката при нотариус”, обясни кметът Митко Панчугов. Ресторантът е бил собственост на кооперация “Арда”, съобщава "24 часа".

Тъй като тя се ликвидира, заради лоши финансови резултати заведението било обявено за продажба. Първоначалната оценка била 11 хил. лв. Избрана група от селото успяла да убеди ликвидационния съвет да свали цената с 5 хил. лв.

Нужната сума от 6 хил. лв. била осигурена от дарения. 3530 лв. били събрани от настоящи жители на селото, които с децата и пенсионерите едва надхвърля 300 души. Всеки давал колкото може. 2485 лв. дошли от стърничани, които се изнесли да живеят в други селища с времето. “Събраната сума е 6015 лв. Продължават да пристигат още дарения, но те ще се използват за ремонта му. Кампанията обаче показа колко е сплотено селото ни”, каза кметът. В селото смятат да използват общата собственост за празненства, сватби, кръщенета, рождени дни и други случаи.