Министърът на екологията и водите Емил Димитров - Ревизоро отправи остра критика към управлението на регионалните звена на МОСВ в Пловдив. 

Най-сериозен удар той нанесе по отношенеие на РИОСВ-Пловдив, където вчера прокуратурата е поискала помощ от експерти на МОСВ да вземат проби от отпадъци и вещеста. В града са пристигнали лаборанти от РИОСВ -Велико Търново. 

Ревизоро отправи и критика към бившия директор на екоинспекцията - доц. Стефан Шилев. Той коментира неговото уволнение в светлината на твърденията на прокуратурата, че зам.-министъра Красимир Живков е освобождавал или е имал някакви кадрови намеси.

"Зам.-министърът не е работодател на никой в страната и при мен не е идвал с кандидатури за назначения или уволнения на никого през последните 3 месеца, откакто работим. Назначенията или уволненията не са по негово давление. Имах недоволство към работата на някои регионални директори на структури. Знаете и в Пловдив ги смених на РИОСВ, на Басейнова дирекция", посочи Димитров и избори още 10-тина области, в които се е намесил по отношение на ръководните кадри.

Около три-четири пъти екоминистърът се връщаше и дебело подчертаваше за това как регионалните дирекции на МОСВ във втория по големина град е пример за много проблеми в структурата, но и в самите регламенти и правила. Той се насочи конкретно към Шилев, който е без инженерно образованието, което директно представлявало нарушение на условията за оглавяване на върхови постове - както на РИОСВ, така и на директор на дирекция "Екология". 

"Всеки, който е махнат, твърди, че е бил най-добрият, единственият, непотворимият. Никой не иска да бъде сменен, може би аз съм единственият в това министерство, който веднага би си тръгнал. (...) Има си правилник за избор - да бъде инженер, еколог, да бъде човек с необходима специалност - икономик, юрист. Имаме проблем с едно назначение в момент - човек, който е директор на дирекция "Екология" в Пловдив - няма инженерно образование. Когато е писан правилникът има еколози, които завършват някои вузове, специалисти са в областта си по екология, не получават инженерно образование - трябва да бъде коригирано. Екологът с 20 години стаж дали е годен да заеме пост или трябва да са професори всичките? ", посочи той. 

Припомняме, че доцент Шилев бе уволнен със заповед на Ревизоро без включени мотиви в нея. Вчера екс шефът на екоинспекцията беше извикан в сградата на РИОСВ, където течеше претърсване и изземане по разследването на прокуратурата свързано с организирана престъпна група с лица от структурите на МОСВ, която е целяла да се вкарва нереглламентирано боклук от Италия, да се укриват данъци на български дружества чрез манипулиране на нотификациите. 
 
Оказва се, че в Пловдивската инспекция вчера е имало експерти от РИОСВ - Велико Търново, които са взели проби и ще ги обработват неутрално в тяхна лаборатория. Иззети са и документи. Освен в Пловдивската структура, проверки има и в Плевен и Монтана. 

"Имаме много прокурорски проверки и досъдебни производства, и то и за боклуци. Имаме проблеми с чистотата на въздуха, водите, отпадъците - много", призна Ревизоро. 

Димитров за пореден път повтори, че няма как за няколко месеца системата да се промени изоснови.

"Теоретично моят мандат свършва догодина март. Дори да не си мръдна ръцете до тогава, вода ще има за всички до края на мандата ми без нищо да работя, но нали следващият министър след три месеца ще каже - аз сега какво да правя?", посочи Ревизоро. 

Вижте какво още каза Емил Димитров - Ревизоро: 

Ревизоро: Аз уволнявам - голяма част от освободените от мен свидетелстват сегаМинистърът на околната среда и водите даде пример с банки, сравнявайки преноса на боклук

"Не мога да коменирам действия на прокуратурата", посочи Ревизоро. Оказа се, че и личният му компютър е иззет от разследващите. . Имах определено недоволство