Бившият служебен министър на България Ренета Инджова ще съди държавата в Люксембург. Това заяви самата тя в предаването на Сашо Диков по Нова телевизия. Тя припомни, че неправомерно е била уволнена от болница „Токуда“. Последната инстанция не е ВКС, а има и Европа. Ако българският съд продължава с лека ръка да отсъжда в спорове, те ще отиват в Европа. С това ръководство на болницата няма да се постигнат резултати. Едно такова дело е с огромна обществена значимост. Ако иска и японският посланик да дойде, каза Инджова. Вършила съм работата на трима директора, каза тя. След три години и половина, по думите й, тя не е получила справедливо съдебно решение.

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/265115-%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%BB%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3.html

 Единствената жена премиер ще съди България в Люксембург за решение на българския съд да плати 15 000 лева хонорар на адвоката на ответната страна
Преди 3 г. за пореден път бях уволнена от Токуда болница в София. Имахме писмено споразумение за дължими пари по трудовото ми правоотношение. Те приеха, че наистина ми се дължат пари, но това не беше изпълнено, обясни по Нова телевизия единствената жена премиер на България Ренета Инджова повода да съди болницата. "Гражданският процес завърши във всички инстанции - че искът ми е неоспорим", разказа още Инджова.
ВКС признава, че тя е права за това, че й се дължат суми, но въпреки това й присъжда да изплати хонорарите на адвокатите, възлизащи на трите инстанции на общо 15 000 лева.
"Тези хонорари бяха оспорени от наша страна предвид на тяхната прекомерност. При положение, че е неоспоримо моето искане, не считам, че трябва да платя тези суми", обясни Инджова и добави: "Хубаво е да се знае, че в България вече последната инстанция на правораздаването не е Висшият атестационен съд, а има и Европа. Едно такова деяние ще урони престижа на болницата. Това е моето обръщение към ръководството на болницата. Ако българският съд продължава с лека ръка да отсъжда спорове и да отиват след това в Европа, това означава, че разходите се трупат на българската държава."
Инджова обясни още, че трети състав на гражданското отделение на ВКС не е изпълнило нито оспорваното от нея възнаграждение на адвокатите, нито е направило запитване до Европа.
"Ако един изпълнителен съдия дойде в дома ми, нека да се знае. Едно такова дело е с огромна обществена значимост. За условията на труд и организацията на труд в болницата ще разбере и японският посланик. Аз съм направила тази болница да има признание в Европа, това е прието от всички равнища на съда", поясни още бившият премиер.

TrafficNews.bg