Ректорът на УНСС взема над 12 000 лева заплата на месец.

Това показват данните от имотната му декларация за 2014 г., публикувана днес в регистъра на Сметната палата.

В графата "Годишна данъчна основа за доходи от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност" той е декларирал 142 517 лева. Отделно той е получил 27 000 лева, но от декларацията не става ясно дали парите са от наеми или от авторски права, например от книги.

Ректорът на УНСС, който по време на протестите срещу Пламен Орешарски посъветва студентите да емигрират като не им харесва тук, е и член на Управителния съвет.

Статев, бивш агент на Държавна сигурност, и бившият премиер Пламен Орешарски бяха заместник-ректори на УНСС по времето на предишния ректор - проф. Борислав Борисов, който сега е почетен ректор на Икономическия университет.

Доходите му по трудови договори са двойно по-високи от заплатата на президента, който получава двойно възнаграждение на депутатското. Депутатите пък получават по три средни заплати за страната всеки месец.

Годишния доход по трудови договори на Статев надхвърля значително официалните доходи на началника му в БНБ Иван Искров, както и на подуправителя и бивш финансов министър Димитър Костов. Костов е декларирал годишна данъчна основа от трудови правоотношения за 2014 г. в размер на 18 656 лева. В тази графа Калин Христов е вписал 66 571 лева. 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg