Тотален срив на пътуванията на български граждани в чужбина и посещенията на чужденци в България е отчетен през април. Светът преустанови почти всичките си планове за мобилност заради спрените затварянето на сухопътните граници и спирането на международните полети в следствие на мерките срещу разпространение на COVID-19 в световен мащаб.

Пътуванията на български граждани в чужбина през април 2020 г. са едва около 75 300, или с близо 88% по-малко от регистрираните през март 2019 година. 

Приблизително почти толкова пъти чужденци са преминали границата на България - по данни на МВР едва около 81 200 пътувания са осъществени през целия месец април. Това е спад от 89% спрямо април 2019. Още по-любопитно е, че едва 586 чужденци от цял свят са били безстрашни или пък неразумни да дойдат на почивка или екскурзия у нас за периода, което е под 0,7% от общия брой на пристигналите. Основната причина на всички останали да влязат на територията на страната е работни ангажименти, лечение, образование или други подобни служебни задължения. 

От общия брой чужденци, посетили България през април 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 34.5%, или с 93.1% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Най-много са турците пристигнали у нас - около 31 000, а на второ място са гражданите на Румъния, осъществили в страната ни над 16 000 пътувания.